Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Maroko - wrażenia po powrocie |
autor komentarza: Astrain |
data dodania: 2007-08-21 23:21:45 |
treść: Cześć Ad.1 Niestety nie spotkałem autostopowiczów, nie widziałem ich również na drogach. Myślę że powodem jest naprawdę tania komunikacja pociągami ONCF oraz autobusami i prywatnymi busami a nawet samochodami. Ad.2. Przed wyjazdem wszyscy powtarzali mi na forum żebym nie martwił się noclegami-pojechaliśmy zupełnie w ciemno i rzeczywiście - nie jest to problem. Jedynie w Fez owych tanich hoteli jest niewiele i jakoś tak dziwnie porozrzucane. Ceny nawet już od 80 MAD za pokój do 120MAD. zależy jak się trafi - nieraz za 120 jest już prysznic i toaleta przy pokoju. Popularne są również noclegi grupowe organizowane na dachach hoteli ponoć już od 30MAD - nie korzystałem. Jeśli będziesz potrzebował konkretnych adresów to posiadam tych w których mieszkaliśmy. Ad.3 Dostaliśmy się na miejsce samolotem ale z tego co kojarzę sprawdzałem na stronie i mam w pamięci wartość 29 EURO na osobę - łatwo to jednak zweryfikować na stronie int. Ad.4 CZęściowo co do ceny komunikacji odpowiedziałem w pk. 1; na stronie http://www.oncf.ma/scripts/tarifs1.asp możesz sprawdzić dla przykładu cenę biletu kolejowego ale za podróż z Fez do Marakesh 180MAD na os. Prywatne autobusy są jeszcze tańsze. Taksówki tanie jak barszcz ale trzeba uważać bo często oszukują cudzoziemców. za 100MAD można zjeść obiad dla 2 os. w nie najgorszej restauracji; 1.5l wody 5-6MAD; herbata z miętą 7-10MAD w kawiarni. Oczywiście nagminnie oszukują podczas wydawania reszty, naciągają obcojęzycznych- trzeba się targować o wszystko bo ceny dla białego są na starcie przynajmniej 3 razy wyższe. Gdybyś potrzebował coś jeszcze to pisz Pozdrawiam |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.