Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Maroko - wrażenia po powrocie
autor komentarza: Astrain
data dodania: 2007-08-27 22:29:27
treść:
Nie bardzo rozumiem Twoje wzburzenie.
Wydaje mi się że dość jasno odpowiedziałem że nie podróżowałem stopem - podróżowałem transportem publicznym zatem nie skupiałem uwagi na poboczach - poza tym autostopowicz raczej nie zatrzymuje autobusu... Generalnie uważam że lepiej mówić o rzeczach które się sprawdziło bezpośrednio dlatego nie wypowiadam się na temat stop-a - zapewne perspektywa z samochodu jest inna.
Co do promu również wspominałem że czytałem jedynie na stronie www a sam przyleciałem na miejsce samolotem.
W odpowiedzi na kolejny punkt chciałem uspokoić Cię że widziałem biedę w Maroko ale nie zmienia to faktu że oszukiwanie nadal nazywa się tak samo. Bo niby jak nazwać bezczelne wyłączenie taksometru przez taksówkarza podczas jazdy po tym jak zabrał dwoje zmęczonych kilku godzinną podrożą jak to nazwałeś "frajerów". Za kilka minut jazdy kasuje kilkukrotnie więcej i uparcie twierdzi że nie rozumie co się do niego mówi. Pewien poznany na miejscu Holender wylądował w nocy na lotnisku - po mimo że stał pod tablicą gdzie widnieje informacja dla turystów ile kosztować powinien kurs z lotniska do pl. w centrum miasta taksówkarze wołają 8x tyle - na wyraźny sprzeciw wszyscy się odwrócili. Naturalnie uogólnienie jest również krzywdzące-wśród Marokańczyków jest wielu przyzwoitych ludzi. Ale niestety trafić można na restauracje (jak np. w Marakeshu-elegancka w centrum miasta) w których w następujących po sobie dniach, za te same zamawiane zestawy rzucają cenę co dziennie wyższą - nigdy nie zgodną z menu - sprawa oparła się o szefa restauracji-nie dla pieniędzy tylko dla zasady...Targowanie jest owszem nagminne ale to raczej łatwo odróżnić i nie mówię o tym.
Ja również chciałbym tam jeszcze kiedyś wrócić ale może tym razem wygodnym, klimatyzowanym Audi żeby równie ochoczo jak Ty udowadniać ludziom że są frajerami a ja cwaniakiem :P
Punkt widzenia zależy od wielu czynników tak więc prosiłbym Cię o obiektywizm i więcej dystansu.
Pozdrawiam Ciebie oraz Twoje 3 piękności...
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl