Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Chorwacja - planowanie podróży. |
autor komentarza: loo |
data dodania: 2014-01-27 11:34:27 |
treść: Cześć, Byłem w Chorwacji samochodem 4 lata temu, dlatego warto by ewentualnie zweryfikować poniższe informacje. Startowałem z Wielkopolski, ale jechałem przez mój Wrocław :). Polecam Wam wyjazd wieczorem. Unikniecie dzięki temu korków przed Wiedniem, które wg opinii niektórych wyprawowiczów mogą Wam zająć nawet kilka godzin. Trasę Wrocław - Rogoźnica pokonałem w ok. 15h jadąc spokojnie, zgodnie z przepisami z dwoma przystankami na tankowanie, kawę i przekąskę. We Wrocławiu byłem ok. 22, przedmieścia Wiednia mijałem o 2. Przez Słowenię z uwagi na dość drogie wówczas winiety jechałem nie autostradą, a zwykłymi drogami i był to strzał w dziesiątkę. Malownicze wioski o wschodzie słońca pięknie wyglądały. 1. Winiety będą Ci potrzebne na autostradach w Czechach, Austrii i Słowenii. W Chorwacji płacisz na autostradach. Ja płaciłem kartą, są do tego odrębne pasy przy bramkach i z reguły dużo mniejsze kolejki. W Czechach warto płacić koronami, za winietę kupioną w EUR zapłaciłem prawie 2 razy więcej, podobnie wygląda np. opłata za toaletę na stacji. 2. Paszport potrzebny jest w Chorwacji, ale podobno niepisaną zasadą jest wpuszczanie Polaków z samymi dowodami. Wolałem nie sprawdzać, paszport wyrobiłem. 5. Mogę odszukać dane kontaktowe do przesympatycznego starszego małżeństwa w Rogoźnicy, u których miałem wynajęty apartament. Wówczas za 2 pokoje, łazienkę i kuchnię płaciłem 50 EUR/doba. Z tarasu do wody 2 razy bliżej niż z kuchni :). 7. Nurkowe ABC, buty do wody, karimaty... |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.