Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: granica Tajladnia-Kambodża |
autor komentarza: emka57 |
data dodania: 2014-04-30 11:40:51 |
treść: Byłem tam w marcu. Zdecydowanie (!) polecam podróż z BKK do granicy kambodżańskiej (konkretnie do Aranyaprathet) pociągiem. Odjeżdża on z głównego dworca o 5.55 i jedzie do celu ok 5 godzin Jest to zwykły pociąg 3 klasy ale bardzo w porządku. Z Aranyaprathet do granicy jest kilka kilometrów, dojeżdża się bez najmniejszych problemów tuk-tukiem, których tam pełno. Gdyby kierowca chciał was "podrzucić" do jakichś biur, które pośredniczą w wydawaniu wiz (czy czymś tam jeszcze ..) należy zdecydowanie poprosić o zawiezienie bezpośrednio (!) na granicę. Na granicy kambodżańskiej wiza bez problemu w kilka minut (20 USD, w kwesti 100 BT dla urzędnika tylko sie usmiechnałem i oczywiście nie dałem, pokazałem przy tym na tablicę nad okienkiem, gdzie jest napisane, że wiza kosztuje 20 USD...) Z Poi Pet do Siem Reap najlepiej pojechać taksówką, wcześniej udając się do dworca autobusowego bezpłatnym busem z granicy. Za taksówkę zapłacilismy 45 USD, ale chyba można taniej bo się w zasadzie nie targowaliśmy. Dlaczego najlepiej z BKK do granicy pocigiem? Po prostu bezpieczniej no i lokalny koloryt podróży z miejscowymi. Na granicy spotkałem turystów, którzy wybrali opcję autobusu i bardzo żałowali bo oczywiście (!) zostali naciągnięci na dodatkowe koszty, nie mówiąc o tym, że jechali znacznie dłużej niż to miało być. Pozdrawiam! |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.