Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Szukam wypożyczenia samochodu
autor komentarza: Krystyna1983
data dodania: 2014-05-31 12:45:09
treść:
Kilka moich porad jak oszczędzić pieniądze w Islandii
Mój chłopak i ja przez tydzień jeździliśmy po Islandii wypożyczonym samochodem. Po obwodnicy która przebiega przez cały kraj, głównie wzdłuż wybrzeży i ma około 1350 km. Jest dobrze utrzymana na całej swej długości dlatego myślę, że żadna osobówka nie będzie miała problemów z przejechaniem przez nią.
Ponieważ miała być to tania wycieczka naprawdę staraliśmy się ciąć koszty tam gdzie się dało. Nasze wydatki, nie licząc kosztów przelotu, zamknęły się w 1460 euro.
Lista wydatków
1. Zakwaterowanie 310 euro
Jako, że teraz coraz popularniejsze robi się mieszkanie peer2peer, postanowiliśmy spróbować tego sposobu. I znalazłam nam mieszkanie dla 2 osób za 40 euro za nocleg na Airbnb.com
2. Wynajem samochodu 560 euro
Wynajmowanie auta na miejscu jest bardzo drogie, przeciętna cena jaką trzeba zapłacić za SUVa (np. Grand Vitara) to 200 euro na dzień. Ale jak trochę pogrzebałam to wyszukałam wypożyczalnie samochodów która też operuje na zasadzie peer2peer: Carrenters.is stamtąd wynajęliśmy SUVa który oprócz tego, że był 12 lat starszy niczym się nie różnił od modeli z wypożyczalni. No i zapłaciliśmy niecałe 80 euro za dzień, także mogę polecić tą stronę.
3. Benzyna 200 euro
Na stronie gsmbensin.is można sprawdzić sobie ceny benzyny z różnych miejsc. Niby różnica nie jest duża ale zawsze dobrze mieć rozeznanie.
4. Napoje i jedzenie 260 euro
Zdecydowanie polecam kupowanie jedzenia i robienie zapasów w supermarketach. Jest tam taniej niż w sklepach przy obwodnicy i jakość tego jedzenia też jest wyższa. Dwa najtańsze jakie znaleźliśmy to kronan.is i bonus.is. Różnica między cenami tam i na trasie była ogromna.
5. Inne koszty 130 euro
W sumie: 1460 euro
Jak już pisałam chcieliśmy żeby ta wycieczka była jak najtańsza ale nie kosztem słabej jakości. I w zasadzie nam się to świetnie udało. Było naprawdę super. Islandia jest piękna i mam nadzieję, że niedługo tam wrócimy.
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl