Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Klimat Borneo
autor komentarza: malek
data dodania: 2014-08-10 22:14:16
treść:
Ja byłem w maju na Borneo. Odwiedziłem:

- Kutching - samo miasto średnio ciekawe - pomniki kotów, spoko nabrzeże, można przepłynąć na drugą stronę rzeki - jest tam kilka hawker center, ale w okolicy jest kilka parków:
-- Bako National Park - park w którym żyją na wolności 3 gatunki małp, jest sporo szlaków trekingowych pieszych. Ciekawe nocne wyjście z przewodnikiem - pokazuje różne, schowane zwięrzęta, których samemu nie udało by się odnaleźć. Odrazu powiem, że najłatwiej zobaczyć małpy przy samym schronisku - na szlakach trekingowych nie widziałem żadnych (za gorąco). Aby przenocować w Bako trzeba zarezerwować wcześniej nocleg (najlepiej telefonicznie)
-- Kubah National Park - kolejny park narodowy ze szlakami pieszymi i wodospadem w którym można się ochłodzić :)
-- Semenggoh Wildlife Centre - schronisko dla orangutanów. Warto odwiedzić w porze karmienia orangutanów - wtedy wychodzą z dżungli. Niestety zdarza się, że żaden nie wyjdzie - ja niestety tak trafiłem

- Miri - miasteczko podobne do Kutching - za wiele do zobaczenia nie ma. W Mulu National Park nie byłem, byłem za to w Niah Caves - ogromnym kompleksie jaskiń - polecam.

Z Miri pojechałem jeszcze do stolicy Brunei - Bandar Seri Begawan. Warto odwiedzić ze względu na meczety (imponujące), pływającą wioskę oraz jest to kolejne miejsce w którym małpy proboscis.

W Kutching załatwiałem wszystko na własną rękę, ale mogę polecić spoko Hostel z sympatyczną właścicielką, która oprócz noclegu może też pomóc w organizacji ciekawych wyjazdów. W Miri poszedłem trochę na łatwiznę bo dojazdu do Niah Caves i Brunei wziąłem z hostelu (też mogę dać namiar) - wyszło pewnie trochę więcej niż podróż komunikacją, ale za to nieco wygodniej. Z Brunei wyleciałem samolotem (Air Asia) do Kuala Lumpur. Przy wylocie z Brunei, na lotnisku pobierają opłatę - 10 SGD.
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl