Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Saint Tropez i okolice
autor komentarza: Domecki
data dodania: 2014-08-23 00:12:35
treść:
Witam
Temat odświeżam, gdyż zgodnie z pierwszym postem pojechałem do Francji na Lazurowe Wybrzeże i muszę powiedzieć, że pomimo cen, które są naprawdę wysoki wraz z moją Panią przeżyliśmy fajny urlop.
Te kilka wskazówek może przydadzą się komuś jakby wybierał się w tamte strony.
Do Francji pojechaliśmy samochodem z instalacją gazową.
Co do tankowania faktycznie jest tam jak i na całej trasie sporo stacji z LPG i nie było najmniejszego problemu z tankowaniem. Ceny gazu wahały się od 0,71 euro do nawet 0,89 euro za litr co było do przyjęcia w końcu Francja.
Wyliczyłem, że za paliwo zapłaciłem łącznie około 1400 złotych w dwie strony doszły do tego winiety w Austrii, opłaty za tunele w Austrii i kilka przejazdów po autostradach we Włoszech i Francji ale to już przez wygodę bo można je omijać co najczęściej robiliśmy.
Przejazd w obie strony podzieliliśmy na dwie części tyle że w tamtą stronę noc spędziliśmy na parkingu stacji paliw a w powrotnej drodze dwie piękne noce spaliśmy we Włoszech nad jeziorem Garda.
Na miejscu we Francji minki nam troszeczkę zmarkotniały, gdyż po odwiedzeniu kilkunastu hoteli i pensjonatów okazało się, że bez wcześniejszej rezerwacji nie ma szans na wynajęcie pokoju. Ceny takiego przeciętnego pokoju za dwie osoby to jak się dowiedziałem od 70 do 90 i więcej euro za noc więc w porównaniu do cen w Bułgarii czy Chorwacji to jakiś kosmos. Francuzi jak widać duużo zarabiają, gdyż z 90 procent to oni okupowali takie hotele. Zresztą byliśmy w sierpniu a to ich miesiąc urlopowy i dlatego ceny są podniesione do granic.
Jadąc tam przygotowaliśmy się na taką ewentualność i do bagażnika zabrałem cały ekwipunek biwakowy. Namiot, materace itd. Po dojechaniu w okolice miejscowości Frejus (pomiędzy Cannes a Saint Tropez) zaczęliśmy szukać miejsca na kempingach. Na drugim odwiedzonym kempingu okazało się, że są wolne miejsca więc zdecydowaliśmy, że przynajmniej spędzimy na nim kilka dni.
Camping tak jak hotele zdominowany był przez Francuzów. Coś niesamowitego ale jednocześnie tłumaczy to, że Francuza trudno spotkać poza ich krajem. Był to Camping trzy gwiazdkowy. Ogólnie nocka za namiot, dwie osoby, auto i dostęp do skrzynki elektrycznej wyniosła ok 35 euro. Na Campingu znajdowały się bardzo czyste toalety, prysznice, umywalki oraz pralnia z pralkami. Dodatkowo pod koniec pobytu dowiedzieliśmy się, że można wypożyczyć lodówkę co było zaskoczeniem i żałowaliśmy, że nie wiedzieliśmy wcześniej o tym bo takie urządzenie z uwagi na upały w ciągu dnia byłoby przydatne. Noce były chłodniejsze co sprawiło, że spanie w namiocie nie było uciążliwe. Na kampingu dominowały jednak campery ale namiotów też było dużo. Jedzenie we Francji również jest dość drogie. Napoje to koszt 2 do 3 i więcej euro. Pizza zwykła to 8 euro a z dodatkami mięsnymi to 9 a nawet 11 euro. Bagietki to 0,90 eu. Kurczak z rożna ok. 10 euro ale pod koniec dnia cena spadała nawet do 7,5 eu.
Co zabrać na taki camping. Warto mieć jakiś młotek do wbijania śledzi namiotu :)). Ziemia była jakaś twarda i mieliśmy kłopot z tym. Dobrze mieć jakieś mocniejsze szpilki do mocowania namiotu. Warto zabrać jakąś małą lodówkę turystyczną na prąd no i korkociąg, bo przecież Francja to kraina dobrych win :), przedłużacz z adapterem. Podsumowując urlop piękny. Niesamowite widoki w Cannes i Monaco. Saint Tropez w mojej ocenie trochę przereklamowane ale to oczywiście rzecz gustu. Woda w morzu mogłaby być trochę cieplejsza ale w porównaniu z Bałtykiem to wrzątek :). Sam Camping pięknie zrobiony, bardzo mili ludzie. Zawsze uśmiechnięci a słowa dzień dobry, dziękuję to słychać na każdym kroku. O dziwo w nocy nawet po imprezach, których jest wiele - jest cisza. Nie słyszałem żadnego bicia szkła, butelek, wrzasków co na naszych kampingach zdarza się często. To chyba tyle. Jak są jakieś pytania to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam Domecki.
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl