Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: podróż po Maroku
autor komentarza: kajtek86
data dodania: 2014-11-17 14:30:05
treść:
ad 1. spróbujcie może najpierw dostać się do Tangeru/Tetuanu i stamtąd jest już więcej autobusów do Szefszawan - we wrześniu było ich kilka dziennie.
możecie jeszcze spróbować autobusami lokalnych przewoźników - zazwyczaj te autobusy odjeżdżają z innych dworców niż CTM czy Supraturs i niestety w necie nie znajdziecie info dot. rozkładów jazdy, ale komunikacja lokalna jest w Maroku o dziwo nieźle zorganizowana i jest spory wybór (przy czym korzystając z lolaknych autobusów na dłuższych trasach zakładajcie pewien zapas czasowy - kierowcy zatrzymują się na prośbe pasażerów w każdym możliwym miejscu, sporo przystanów po drodze np. w przydrożnych knajpkach itd.):)
grand taxi na takiej trasie może nieco was skasować, więc chyba jest to najmniej opłacalna opcja...
ewentualnie jeśli przewidujecie trasę z Rabatu do Szefszewewn a później z Agadiru do Fez to może warto byłoby zrobic "kółko" - skoro auto chcecie zdać w Fez to zakładam, że w Fez chcecie skończyć podróż? może warto byłoby pojechać np. z Rabat do Agadiru, przez Ourzazate i Merzouge do Fez i z Fezu zrobic jednodniowy wypad do Szefszawan? :)
napiszcie może coś więcej gdzie przylatujecie/wylatujecie to może będzie łatwiej coś polecić :)

ad 2. z wypożyczalni aut nie korzystałam, chociaż zakładaliśmy to na samym początku - jeśli chcecie wynająć auto na krócej niż 3 dni to wypożyczalnie doliczają dodatkową opłatę za oddanie auta w innej miejscowości - no i standardowo i im krótksze wypożyczenie tym droższe stawki...
odnośnie miejsc wartych zobaczenia - nie wiem co was najbardziej interesuje - miasta, ludzie, ciekawe przyrodniczo miejscana, trekkingi czy może jeszcze coś innego? ja osobiście na trasie Agadir-Fez poleciłabym:
- plaża Legzira (nieco daleko od Agadiru ale zdecydowanie warto!)
- miasteczko Aint Bin Haddou w okolicach Ourzazate
- dolina Dades (koniecznie!) i opcjonalnie Todra
- Merzouga i Erg Chebbi (jeśłli chcecie wyprawę z noclegiem na wydmach mogę polecić sprawdzonego Marokańczyka, który zapewni Wam naprawdę fajne towarzystwo i wypad na pustynię za przystępną cenę;))
- nieco nie po drodze ale warto Park Narodowy Tazzeka
- Meknes niedaleko Fez
no i jeśli starczyłoby Wam czasu i lubicie górołażenie to zdecydowanie polecam nawet jednodniowy treking w Atlas Wysoki :)

w razie pytań piszcie - niedawno wróciłam z Maroka, więc może będę moglła pomóc :)
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl