Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: podróż po Maroku |
autor komentarza: kajtek86 |
data dodania: 2014-11-17 14:30:05 |
treść: ad 1. spróbujcie może najpierw dostać się do Tangeru/Tetuanu i stamtąd jest już więcej autobusów do Szefszawan - we wrześniu było ich kilka dziennie. możecie jeszcze spróbować autobusami lokalnych przewoźników - zazwyczaj te autobusy odjeżdżają z innych dworców niż CTM czy Supraturs i niestety w necie nie znajdziecie info dot. rozkładów jazdy, ale komunikacja lokalna jest w Maroku o dziwo nieźle zorganizowana i jest spory wybór (przy czym korzystając z lolaknych autobusów na dłuższych trasach zakładajcie pewien zapas czasowy - kierowcy zatrzymują się na prośbe pasażerów w każdym możliwym miejscu, sporo przystanów po drodze np. w przydrożnych knajpkach itd.):) grand taxi na takiej trasie może nieco was skasować, więc chyba jest to najmniej opłacalna opcja... ewentualnie jeśli przewidujecie trasę z Rabatu do Szefszewewn a później z Agadiru do Fez to może warto byłoby zrobic "kółko" - skoro auto chcecie zdać w Fez to zakładam, że w Fez chcecie skończyć podróż? może warto byłoby pojechać np. z Rabat do Agadiru, przez Ourzazate i Merzouge do Fez i z Fezu zrobic jednodniowy wypad do Szefszawan? :) napiszcie może coś więcej gdzie przylatujecie/wylatujecie to może będzie łatwiej coś polecić :) ad 2. z wypożyczalni aut nie korzystałam, chociaż zakładaliśmy to na samym początku - jeśli chcecie wynająć auto na krócej niż 3 dni to wypożyczalnie doliczają dodatkową opłatę za oddanie auta w innej miejscowości - no i standardowo i im krótksze wypożyczenie tym droższe stawki... odnośnie miejsc wartych zobaczenia - nie wiem co was najbardziej interesuje - miasta, ludzie, ciekawe przyrodniczo miejscana, trekkingi czy może jeszcze coś innego? ja osobiście na trasie Agadir-Fez poleciłabym: - plaża Legzira (nieco daleko od Agadiru ale zdecydowanie warto!) - miasteczko Aint Bin Haddou w okolicach Ourzazate - dolina Dades (koniecznie!) i opcjonalnie Todra - Merzouga i Erg Chebbi (jeśłli chcecie wyprawę z noclegiem na wydmach mogę polecić sprawdzonego Marokańczyka, który zapewni Wam naprawdę fajne towarzystwo i wypad na pustynię za przystępną cenę;)) - nieco nie po drodze ale warto Park Narodowy Tazzeka - Meknes niedaleko Fez no i jeśli starczyłoby Wam czasu i lubicie górołażenie to zdecydowanie polecam nawet jednodniowy treking w Atlas Wysoki :) w razie pytań piszcie - niedawno wróciłam z Maroka, więc może będę moglła pomóc :) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.