Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: gwatemala na dwa tyg z dziećmi - brak planów | 
| autor komentarza: celuloz | 
| data dodania: 2015-02-19 10:17:25 | 
| treść: >Przez Los Angeles , jak pisał colmar, to trochę okrężna droga , rzeczywiście >hiszpańskimi byłoby najłatwiej, tym bardziej że odpada tranzyt przez USA z tymi ich >wizami. A podobało ci się w Gwatemali, warto było jechać ? Posługujesz się >hiszpańskim ?Azję PłdWsch już objechałem , teraz zastanawiam się nad innymi >kierunkami, może AmŚrodk? > >pozdr >bm >https://bigmarkk.wordpress.com/ Gwatemala nam się bardzo spodobała, nawet moge stwierdzić że porównywalnie z brazylia i argentyną - ceny też trochę niższe, klimat przyjemny stale ok 25 - 27 st jak byliśmy teraz, na pewno na dwa tyg. warto się wybrać aczkolwiek większośc ludzi których spotkaliśmy (najwięcej jest kanadyjczyków) podróżowało busami minimum miesiąc a najczęściej 3 przy okazji zwiedzając honduras i belize. dla mnie miejscem numer 1 w gwatemali oprócz Tikal jest Semuc champey i jaskinia której zwiedzanie w totalnych ciemnościach ze świecami w tym połowę drogi płynąc/skacząc ze ścian lub się wspinając jest niezapomnianym przeżyciem (dzieciaki były zachwycone). Z krajów które dotąd zwiedzałem w obu amerykach i azji (ale w Azji tylko Srilanke, Indie, Tajlandie, Malediwy i Koree) przyroda chyba najatrakcyjniejsza jeżeli chodzi przynajmniej o krajobrazy - byliśmy w lutym. Nie znam hiszpańskiego i poza hotelami faktycznie ciężko się dogadać po angielsku gdziekolwiek. Widziałem też, że były dostępne mapy drogowe Gwatemali na allegro i żałowałem, że nie kupiłem bo mnie się nie udało kupić na miejscu. Ważne: jadąc weźcie ze sobą tylko banknoty dolarowe w idealnym stanie - jakiekolwiek uszkodzenie nawet minimalne powoduje, że ich nie akceptują. zresztą wymiana walut to odrębna historia bo można tylko w bankach gdzie wszystko dzieje się bardzo powoli i trzeba stracić minimum 40 minut a często więcej - w dodatku w części banków są limity kwotowe i można wymienić max 200$ jednorazowo. przy płatności karta zazwyczaj doliczają 7% a w dodatku nie mam pojęcia dlaczego żaden bankomat nie akceptował mojej karty mastercard ani maestro. | 
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.