Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: PERU + BOLIWIA (Salar de Uyuni) plan do weryfikacji |
autor komentarza: Sylwia Perkowska |
data dodania: 2015-02-20 18:16:10 |
treść: Hej Aniu jeszcze może taka moja rada dla Ciebie podczas planowania wyprawy: Przed pojdęciem ostatecznej decyzji o tym, co zamierzasz zwiedzić, proszę usiąć spokojnie i zastanów się nad poniższymi kwestiami: Po pierwsze, zastanów się, jaki masz budżet na wyprawę i czy chcesz wszystko organizować na własną rękę, czy też z pomocą agencji – np. niektóre atrakcje. Nieco inaczej sięwszystko planuje, gdy ma siębudżet bardzo organiczony, a nieco inaczej, a raczej zupełnie inaczej, gdy ma się pewne oszczędności. Po drugie i najważniejsze: co kochasz, co Ci sprawia największą radość w podróżowaniu, w tym czy są to góry, czy są to wszelkiego rodzaju zbiornki wodne ocean, jeziora, rzeki, itp, czy są to ruiny i historia, czy ludzie, życie lokalnych społeczności w krajach, które odwiedzasz, czy są to jakieś konkretne rodzaje krajobrazów? Równolegle zastanów się, jakie aktywności lubisz najbardziej, tj. czy trekking, czy rowery, czy konie, kajaki, a może wspinaczkę wysokogórską? I tu także, czy wolisz aktywny wypoczynek, czy może bardziej objazdowy, czy z aktywnościami podnoszacymi adrenalinę, czy raczej nie, itp.? Pamiętaj, że Peru i Boliwia mają ogromnie wiele do zaoferowania, wszystko czego dusza zapragnie. Pytanie tylko co lubimy, jakąmamy sprawność fizyczną, ile mamy czasu i jakimi środkami finansowymi dysponujemy. Mam nadzieję, że te ogólne bardzokwestie (ogólne, ale w mojej ocenie niezmiernie ważne), trochę Ci pomogą. Nie czuję się na siłach pomóc Ci zaplanować czegokolwiek, bo musiałabym gdybać i pomagać z uwzględnieniem tego co ja lubię, a nie tego co ważne dal Ciebie. A Ty przecież, jak każdy z nas, jesteś indywidualnością, i na pewno są rzeczy, które nade wszystko Cię,interesują, o których marzysz, by je zobaczyć, i nie koniecznie są one takie same jak dla innych podróżujących. Aby zaplanowaćdobrze wypraw, trzeba między innymi odpowiedzieć sobvie na pytania, które powyżej zaprezentowałam i na które warto byłoby, żebyś nie tylko Ty sama sobie odpowiedziała, ale także, aby wszyscy inni, którzy ewentualnie będą Ci pomagać i których będziesz oo tę pomoc prosić, też tę wiedzęi mieli. Tylko w ten sposób, w mojej ocenie uda Ci się uzyskać pomoc rzetelną, z której z radością będziesz mogła korzystać w trakcie Twojej podróży. Pozdrawiam Cię jeszcze raz bardzo gorąco Sylwia |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.