Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: wiza-droga lądowa |
autor komentarza: olgik |
data dodania: 2015-03-23 18:15:13 |
treść: Wróciliśmy już z Kambodży 5 dni temu. Jechaliśmy pociągiem o 5.55 do granicy z Kambodżą (koszt 45 batów, czyli ok. 5 zł). Po wyjściu z pociągu trzeba było minąć kierowców tuk-tuków i za jakieś 30 metrów stał busik (czyli auto dostawcze z ławkami do siedzenia), który do granicy zawiózł nas za 15 batów (około 1,80 zł). Poipet to jedno wielkie targowisko. Wystarczy przejść kontrolę paszportową po stronie tajskiej i dalej cały czas iść przed siebie (droga jest dość oczywista). Biuro gdzie wydają wizę jest oznaczone i można poznać po tym, że stoją przed nim urzędnicy w mundurach. My nie spotkaliśmy żadnych oszustów po drodze, wręcz jeden facet wskazał nam właściwy budynek. Ale z relacji pozostałych osób spotkanych na miejscu wynika, że rzeczywiście przekręt goni przekręt na tej granicy. Nad okienkiem wisi tabliczka z napisem, że wiza kosztuje 30$, ale urzędnik podał nam cenę pierwsze w tajskich batach i pokazał na kartce, że mamy jeszcze 100 batów zapłacić za wydanie wizy. Mieliśmy odliczone 60 $ (wizy dla dwóch osób). Powiedziałam, że nie mam batów i nie zapłacę nic więcej. Pan celnik chyba zbluzgał mnie w ich języku, wyrwał mi paszporty, które za 5 minut zostały nam wręczone (z wizami w środku). Być może obyło się bez łapówki, bo byliśmy wtedy tam tylko w dwójkę (za nami weszło chyba z 30 turystów). Po wydaniu wizy trzeba udać się do okienka gdzie robią zdjęcie kamerką, biorą odciski palców i jest się w Kambodży. Do Siem Reap jechaliśmy busikiem za 10 $ (tym, któy odjeżdza ze stacji, gdzie dowozi z granicy shuttle bus). Do Siem Reap napewno można dojechać taniej, ale my już nie mieliśmy sił szukać czegoś innego.Po 2 godzinach jazdy busik zawiózł nas 6 km od Siem Reap, po czym dowiedzieliśmy się, ze do centrum nie wjeżdża i trzeba brać tuk-tuka. Cena tuktuka ustalona była na 100 batów za osóbę. Wystarczyło odejść 50 metów na główną ulicę, a już znalazł się inny tuk-tuk driver, który do centrum zawiózł nas za 30 batów od osoby. Generalnie mieliśmy szczęście-przejście przez granicę poszło gładko :) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.