Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: Najlepszy przewodnik w Nepalu |
| autor komentarza: usunięty/nieznany |
| data dodania: 2015-04-07 20:06:20 |
| treść: Oczywiscie nie bede sie sprzeczal bo nie o to tutaj chodzi. Dlatego to moja ostatnia wypowiedz w tym temacie, nie chce jakiegos flejma. Bylem w Kathmandu tylko tydzien, ale akurat dla mnie bylo to stanowczo za dlugo. Piszesz, ze mamy do czynienia z historia a nie "misiem" dla turystow. Ja tam tego "misia" sporo widzialem. Od tlumow naganiaczy po tony watpliwej jakosci "pamiatek". 2-3 dni mi w zupelnosci wystarczyly do zobaczenia ciekawszych miejsc (pisze o samym miescie, nie okolicach). I nie zasuwalem, jak piszesz, "taksowka z przewodnikiem w reku". Fakt, korzystalem z przewodnika i portali turystycznych zeby przeczytac co warto zobaczyc. Poruszalem sie pieszo/rowerem. Moje (zaznaczam - subiektywne) wrazenie jest takie, ze jest to dosc egzotyczne dla Europejczyka miasto, ale zachwytu nie wzbudza. Duzo lepszy "klimat" maja dla mnie male wioski w gorach. Piszesz, ze nie uwazasz ze miasto jest brudne. To nie do konca prawda: "Pollution, a most discussed topic in Nepal, has been considered as a bigger threat to the mankind and other living beings. Rapid population grown and the increasing industrialization are considered to be the major causes of pollution. Garbage left in the streets and thrown in the riverbanks haphazardly are another ways of air and soil pollution. This poses extreme health hazards to the surrounding people. Only about 19% of urban households including the low-income households have their trash collected by waste collectors. After the garbage collection, such trash are then accumulated in piles in the nearest vacant lands or sometimes even in the side of the river. Only about 70% of trash is organic material while 20% of them is other recyclable materials like paper, plastic and metal. The data shows that 90% of the waste could be recycled than just being dumped." http://www.micnepal.org/EventsActivities/CityApp/ProblemStatementforWasteManagement.aspx http://www.everestuncensored.org/garbage-a-big-problem-of-kathmandu/ |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.