Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Pierwszy raz do Tajlandii ? zerknij ,może coś się przyda
autor komentarza: [fb] Mariusz Sakuta
data dodania: 2016-04-24 21:31:23
treść:
Witacie , spotkałem się przeglądając forum z wieloma ciekawymi pytaniami, nie zawsze były odpowiedzi . Pierwszą sprawą jaką poruszę jest pytanie o przewodnika na miejscu , odpowie jest banalna miejscowe biuro podróży.
Tylko jedno pytanie czy jest potrzebny? w jakim celu jedziecie ? czy jesteście buddystami? jeśli nie to niczego wielkiego wam nie zaoferuje , zwiedzanie świątyń z Buddą w wielu pozach , pałac . na targ , do Chińskiej dzielnicy traficie sami , do MBK , również . To tyle , poza tym będzie wam w języku angielskim opowiadał o rodzinie Królewskiej i o historii Tajlandii która dla przeciętnego Kowalskiego nie jest interesująca . Oczywiście dotyczy to Bangkoku.
A czego wam nie powie ? a co warto wiedzieć od pierwszych minut pobytu w tym przeuroczym kraju, nie powie wam nikt w samolocie . W Tajlandii pieszy nie ma żadnych praw , nawet jak ma zielone światło to zazwyczaj i tak biegnie. Czy jest bezpiecznie po zmroku , jest nawet w miejscowościach mocno rozrywkowych w ciemnych uliczkach prędzej spotkacie pianą bladą twarz niż jakiegoś podpitego Taja . Sporo czyta się o szoku po przybyciu do Tajlandii , przed wylotem zastanawiałem się jaki szok? kulturowy czy jaki ? każdy pisze tylko szok. Przyleciałem lotnisko ok , ludzie normalni i widzę moją grupę gdyż pierwszy wyjazd był z biura podróży które spisało się na medal,ale do rzeczy . Stoi z tabliczką Taj z ręcznikiem na szyi pierwsza myśl pewnie podręczna ściereczka wszak sporo czytałem że stołują się na ulicy .
Wychodzę z lotniska dziwne ,parking pod wiaduktem ? ale co to zaczynam zachowywać się jak karp wyjęty z wody , gdzie jest powietrze , już wiem po co ten ręcznik , parno tak że z człowieka się leje, czytałem ma być 37 stopni ale to inne 37 niż w domu.Sauna przez 13 dni , w nocy lepiej 31 stopni . Nie będę opisywał wyjazdu dla osób uprawiających inną turystykę nie koniecznie związaną ze zwiedzaniem napiszę parę rad , nie traktujcie Tajek jak swoją własność , nie wszystko można kupić a co najważniejsze nie każda młoda kobieta to dziewczyna do towarzystwa, jak już macie wątpliwości to najłatwiejszym sposobem jest spojrzeć na buty, praktycznie dziewczyny lekkich obyczajów zawsze są w szpilkach , choć jakaś Pani menadżer też może takowe nosić ale taką panią to chyba łatwo rozpoznać.
Wyroby ze złota jak i samo złoto w Tajlandii jest miękkie złoto w tym kraju nie jest raczej do ozdoby , to inwestycja .W niektórych przypadkach możecie spotkać się z niecodzienną sytuacją i zobaczyć śpiącego w pracy z głową na biurku Taja , nic dziwnego w tym kraju jest tak że pracownik się zmęczył może odpocząć , jest to jeden z powodów dla których mniejszość chińska nie chce zatrudniać Tajlandczyków w swoich firmach. Tajowie są jednak pracowitym narodem tu nie ma bezrobocia tu każdy zdrowy coś robi , idzie kupuje taniej okulary słoneczne i sprzedaje chodząc po mieście , zawsze jest coś do zaoferowania zrobienia i zarobienia. Tajowie mają obsesje na punkcie samochodów , zobaczycie blaszaną szopę , a przed nią ekstra auto , to nie garaż to mieszkanie, podstawa samochód. Wchodząc do mały małych sklepików lub punktów usługowych zwracajcie uwagę czy przed sklepem nie stoją buty , jeśli tak to w dobrym guście jest zdjąć własne , niejednokrotnie wchodzicie do czyjegoś mieszkania , tak po zamknięciu sklepiku odbywa się tam życie rodzinne . Starajmy się podawać pieniążki podarunki prawą ręką , lewa jest ręką nie czystą , służy do innych celów , jeśli dajemy podarunek to podtrzymajmy prawą rękę lewą ręką za łokieć , świadczy to że nasz podarunek jest od serca. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania donośnie miejsc do odwiedzenia lub inne na które będę znał odpowiedzi to chętnie pomogę . Jeśli kogoś interesuje życie Tajlandczyków typu emerytura , służba zdrowia , itd to też mogę napisać jak to u nich wygląda .
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl