Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Pierwszy raz w Rumunii- parę pytań |
autor komentarza: Misiorek |
data dodania: 2016-08-01 13:31:15 |
treść: Hehe, cieszę się Sa-Bina, że mogłem pomóc. Mówiłem przecież, że Mamaia nie jest najlepszym miejscem na wypoczynek nad morzem w Rumunii, chociaż nie widziałem, że jest tam teraz jeden wielki plac budowy...:-))). Fakt sporo się tam budowało również rok temu zarówno w kierunku Delty Dunaju jak i Konstanty, ale nie wyglądało to aż tak strasznie. Konstanta również nie najfajniejsza - to raczej blokowisko jest. Pisałem o Eforie Sud i Nord oraz Vama Veche - tam jest fajnie i w miarę spokojnie. Z tymi psami, to niestety taki urok Rumunii, chociaż wierzcie mi to akurat się bardzo zmieniło na lepsze. 5 lat temu, to nie dość, że tych psów było z 10 razy więcej, to jeszcze pełno martwych było na poboczach - masakra - teraz już tak nie jest, chociaż jeszcze sporo ich biega bezpańsko... Hahahaha, apropo kultury jazdy samochodem przez Rumunów, to źle do tego podeszliście...:-)))))...ja z żoną przeżyliśmy trzy etapy oswajania się z tym: 1) To jest jakaś masakra i że na pewno całym samochodem stamtąd nie wyjedziemy...o dziwo wyjechaliśmy i nic nikomu się nie stało... 2) Wk....wienie na nich wszystkich za to co robią, jak się pchają, brak zasady prawej ręki, praktycznie brak znaków pierwszeństwa przejazdu czy ustąp, parkowanie wszędzie gdzie się da i kiedy się da, na zatłoczonej uliczce kolo włącza awaryjne tym samym tarasując ruch i idzie do sklepu na zakupy, parkowanie na przejściach dla pieszych, na rondzie, na skrzyżowania - no szok... 3) Błoga ekscytacja z takiej jazdy i robienie dokładnie wszystkiego tego co oni wyprawiają na tych drogach - jednym słowem dopasowanie się...kiedy wkraczasz między wrony kracz tak jak one i wierzcie mi to się na prawdę sprawdza. Co bardzo ciekawe ja już po Rumunii zjechałem z 30 tys km i powiem Wam, że nie widziałem żadnego wypadku...:-))))...coś w tym musi być! I ta powyższa zasada z góry to napiszę dotyczy nie tylko Rumunii, ale również Włoch, Albanii i Grecji, Kosowa i częściowo też Serbii...:-)))) :-))))) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.