Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Planowani podrozy wrzesnien, prosze o pomoc 😉 |
autor komentarza: sanders |
data dodania: 2016-08-12 16:21:08 |
treść: Hej, byłem na Sri Lance w lutym chociaż tylko w południowej połowie wyspy. Jak wygląda sytuacja z Dambullą i Trincomalee nie wiem ale na Sri Lance jest mnóstwo autobusów więc z transportem nie powinniście mieć problemów. No, może czasem trudno się do nich wepchnąć :-) Jeśli chodzi o pociągi to z Fortu (Colombo) jeżdżą we wszystkie strony, z tego co pamiętam jadą też do Trinco przy czym dalekobieżnych pociągów nie ma za dużo. Co oczywiście powoduje że jest masakryczny tłok. Najlepiej kupować miejscówki o ile się zdąży. Jeżeli już nie ma to pozostaje walka na peronie ;-) Pociąg z Fortu do Kandy jedzie jeśli dobrze pamiętam 4 godziny. Z Kandy do Ella Rock - 7 albo 8. Z Elli są autobusy na południe np do Tangalle. Zawsze można też jechać w ciemno z przesiadką, jeździ ich tyle że na pewno coś będzie jechać. Zresztą wystarczy że powiecie nazwę miejscowości i naganiacz was skieruje do właściwego busu Co do punktów: z lotniska jest autobus miejski do Fortu jedzie od 1,5 do 2h ale odjeżdża ok 2km od terminalu-można pójść tam pieszo, można wziąć taksówkę. Do Negombo będzie masa taksówek jeżeli jedziecie w kilka osób to najlepsza opcja do autobusu albo pociągu trzeba dojść te 2km, do tego w Negombo od centrum do ulicy z hotelami jest ok 4km. Mi się Negombo nie podobało ale to kwestia gustu :-) są dużo piękniejsze plaże na Sri Lance Colombo jest na kilka godzin-nie planujcie tam noclegu jest absurdalnie drogo a miasto niezbyt ładne Kandy-Ella obowiązkowo pociągiem. Zresztą na trasę Colombo-Kandy też polecam pociąg Na Ella Rock bez trudu można dojść samemu (bez przewodnika) - niesamowity klimat chodzenia po torach kolejowych ale trzeba uważać na pociągi bo potrafią pojawić się niespodziewanie Jeśli chodzi o południe to Tanglalle jest jedną z najpiękniejszych plaż jakie widziałem zwłaszcza jak się odejdzie kilka km od miasta. Do kąpania bezpieczniejsza jest część w mieście im dalej tym większe fale Mirissa - plaża mała i zatłoczona Galle - ładne miasto chociaż trochę drogie. Na pewno warto się zatrzymać przynajmniej na jeden nocleg. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.