Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Japonia - własnie wróciłam
autor komentarza: linkalinka
data dodania: 2016-10-14 17:54:08
treść:
Na dworcach i w metrze przy bramkach obsługa rozmawia po angielsku, można zawsze dopytać. Z JRP przechodzi się przy samym okienku, nie przez kasowniki.
Skrytki duże na bagaże na dworcach są w cenie 600, 700Y, wchodzą czasem 2 plecaki i walizka, czasem, gdy plecaki juz pełne zakupów, weszła walizka i 70 litrowy plecak, ale z dopychaniem. W Jokohamie, mimo mnóstwa tych skrytek, trudno o wolną. A część z nich płatna tylko Suicą.

Tak jak już tu było wspomniane, warto rezerwować miejsca w pociągach, szczególnie na dłuższych trasach. Z Takayamy jechałyśmy godzine na korytarzu. W pociągu dokupienie miejsca to 300Y, a przy rezerwacji (można je zrobić nawet przy bramkach) bez opłat.

Wypłaty z bankomatów - ćwiczyłam w kilku ATM i tylko w 7/11 sie udawało. Nie miałam prowizji, a kurs był mniejszy niz przed wyjazdem, więc miałam szczęście. Na poczcie nie próbowałam. Znaczki do Polski kosztują 70Y, więc warto wysyłać kartki :D

Pić można wode z kranu (nie w pociągu), ale my się potem zrobiłyśmy rozrzutne i kupowałyśmy 2l zielonej herbaty za 100-130Y i rozlewałyśmy do bukłaków. W suszarniach herbata jest dostępna bez opłat. W innych knajpkach też ją dają gratis lub zimną wodę. CZasem dają zimną herbatę, wtedy jeśli chce się ciepłą, trzeba prosić o hotto, czyli gorącą. Tak samo w sklepach, gdy kupuje się kawę, pytają czy hotto.

Ważne: trzeba się dobrze przygotować przed wyjazdem (co zwiedzać, jak sie tam dostać, zaplanować trasy i konkretne pociągi). Wtedy jest łatwiej to ogarnąć juz na miejscu. Potwierdzam, że z LP korzystałyśmy tylko na początku, potem juz nie. Wszystko było w internecie, a kilogramów mniej. Przy zwiedzaniu korzystałam z własnych kartek.
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl