Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Goa - parę pytań przed wyjazdem |
autor komentarza: kudik |
data dodania: 2016-10-16 07:20:41 |
treść: Od blisko 2 miesięcy mieszkamy sobie na Goa więc skoro wątek został odświeżony i ktoś będzie się wybierał to służę informacjami z 1 ręki ;-) 1. W odpowiedziach powtarza się informacja o pięknych plażach na Goa. Piękne plaże są na Dominikanie, na Filipinach, w Polsce ... Na Goa prawdziwie pięknych plaż jak do tej pory nie znalazłem, a te które widzieliśmy lepiej wyglądają zazwyczaj na zdjęciach niż w rzeczywistości. Wszędzie jest kupa śmieci i stada krów (które może i są jakąś atrakcją ale pozostawiają też mało sympatyczne ślady po sobie ;-) Więc jeśli ktoś jedzie na Goa tylko dla pięknych plaż to radzę od razu zmienić kierunek. O kilku plażach pisałem już na blogu - jeśli ktoś bedzie zainteresowany to: http://www.przedreptacswiat.pl/podroze/azja/indie/ W skrócie: - Bogmalo - niedaleko Vasco - najładniejsza z do tej pory odwiedzonych plaż. Dookoła kilka pensjonatów i luksusowe resorty. Noclegi raczej z tych droższych. Można zanocować przy lotnisku lub w Vasco ale dojazdy są raczej mało przyjemne ;-) - Agonda i Palolem - Ta pierwsza zdecydowanie bardziej mi się podobała ze względu na to, że przed sezonem była prawie pusta. W Palolem już we wrześniu większość sklepików jest otwarta, a na plaży roi się od naganiaczy. Palolem jest lepsza do kąpieli - mniejsze fale - Calangute - ciekawa do zobaczenia - jedna z najbardziej zatłoczonych plaż i popularnych wśród miejscowych. Już we wrześniu jest tu tłum. - Anjuna - przed sezonem cicho, dość ładnie jak na warunki indyjskie i spokojnie. - Vagator - piękna widokowo - szczególnie oglądana z góry, do plażowania bardziej podobała mi się Anjuna. Na Arambol jedziemy w tygodniu ... 2. taxi szybciej, autobusem taniej i ciekawiej ;-) 3. ktoś napisał powyżej, że coraz częściej rezerwując wcześniej na bookingu czy airbnb bywa taniej i prościej. 8. Takie bardzo, bardzo lokalne knajpki wiążą się z tym, że kilka dni spędzisz później w toalecie ;-) Takiego syfu jak w Indiach nie widziałem nigdzie. Te nieco lepsze restauracje to ceny na poziomie od 400-600 Rs za obiad dla 2 osób (7-10 usd) do 1000 Rs z napojami w knajpce bezpośrednio na plaży w Palolem czy Agondzie.Oczywiście zależnie od tego co zamówisz. W lepszych ! knajpkach samosy można dostać za 12 Rs (w Vasco) więc nie wiem czy jest sens oszczędzać złotówkę ... 9. Wypożyczenie skutera jest możliwe wszędzie - koszt ok 200-300 Rs za dzień. Jednak w większych miastach (i nie mówię o Bombaju) jazda to koszmar. W okolicy Agondy czy Palolem jeździ się nieźle, w okolicach Calangute i Anjuny zaczyna się robić mało fajnie, w Vasco nie odważyłem się wsiąść bo żadna to przyjemność, a ryzyko duże - motorki nie mają żadnego ubezpieczenia więc za wszystko płacisz z własnej kieszeni (na szczęście koszty zazwyczaj nie są duże ;-) 10. Zależy jakie, podstawowy pakiet - dur, żółtaczka, tężec warto mieć zawsze Pozdrawiam |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.