Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Kuba. Samotna wyprawa, proszę o radę |
autor komentarza: kiwi2013 |
data dodania: 2016-11-10 11:40:56 |
treść: Hej:) My zwiedzaliśmy Kubę samochodem. wynajem jest dość kosztowny, ale dzięki temu zobaczyliśmy wszystko to co chcieliśmy a nawet więcej. Jest to bardzo wygodna forma przemieszczania się ( o ile stan dróg i ich chińskie samochody można nazwać wygodnymi :P ). Auto początkowo mieliśmy wynająć będąc jeszcze w PL ostatecznie wynajęliśmy je w budce RENT A CAR przed lotniskiem - i tu uwaga jakież było nasze zaskoczenie, że to ostatni samochód jaki mają ogólnie wolny do wypożyczenia. W trakcie zwiedzania Kuby dowiedzieliśmy sie od ludzi, że jak USA "wejdzie w Kubę" to nieststy z autami może byc problem.. Bo turystów przybędzie ale samochodów nieststy nie. Podobnie z noclegami. Zarezerwowany mielismy teylko jeden na pierwsze dwa dni potem mieliśmy "klepać" na bieżąco. Tu tez niespodzianka bo kilka razy w różnych miejscowościach był duży kłopot z noclegiem na szczęście ludzie byli tak życzliwi i pomocni, że zawsze udawało sie spanko z jedzonkiem ogarnąć. Kubańczycy byli bardzo przejęci faktem, że nie mają dla nas miejsca i czasami godzinami na rowerach szukali nam noclegu czy godzinami obdzwaniali znajomych - NIESAMOWITE!! My lecąc w kwietniu 2016 mieliśmy też taki kłopot, że nie dało się zarezerwować noclegów przez booking.com więc szukaliśmy po forach wskazówek adresów i nasz pierwszy nocleg w Hawanie to była casa tak na maila łamanym angielskim zarezerwowana. Dlaczego łamanym? Bo starsza Pani ni w ząb nie kumała co do niej piszemy, na miejscu była zdziwiona, że jesteśmy i kim my w ogóle jestesmy także było wesolutko - na szczęscie udało się te dwa dni tam zostać :) Na co uważać? Na naciągaczy co wymieniać chcą pieniądze na ulicy - nieopłacalne, można tylko stracić także lepiej stanowczo podziękować lub zwyczajnie olać sprawę. Trzeba pamiętać o zabraniu ze sobą dobrze zaopatrzonej apteczki gdyz apteki bardzie przypominają nasze słabo zaopatrzone sklepy zielarskie więc w przypadku zatrucia jak nie masz niczego ze soba możesz miec kłopot. Ciężko też jest z dostępnością do wody, więcej jest bardzo słodkich napojów, więc jak masz okazję gdzieś kupić zwykła wodę to zawsze lepiej wziać dwie butelki na zapas :) Juz pisałam w jakimś poście, że np zgubiłam szczotkę do włosów i przez 1,5 tygodnia ( a mam włosy długie ) operowałam o zgrozo tylko grzebieniem bo szczotki kupic nie można było. Tak samo z zapalniczką, kolega zgubił i miał przymusowy detox od palenia :) Kiwi |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.