Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Kwestia noszenia pieniędzy,dokumentów |
autor komentarza: mrcanberra |
data dodania: 2016-11-19 23:57:58 |
treść: Inaczej może to wyglądać kiedy jest się z kimś, a kiedy samemu, wtedy pewne rzeczy trudniej gdzieś pozostawić bez opieki, ale idąc na plażę popływać lepiej dokumentów nie zostawiać na plaży bezpieczniejsze będą w pokoju w hotelu. Generalnie wziąłbym karty i wypłacał tylko pewne sumy pieniędzy tak aby za dużo nie nosić. Ja zostawiałem np. paszport w plecaku w swoim pokoju, tak samo kasę. Bez sensu brać to ze sobą kiedy idzie się pływać. Bezpieczniejsze będą w pokoju. Aparat się nosi ze sobą bo wiadomo tu fotka, tam fotka, ale teraz każdy ma komórkę i myślę, że za bardzo nie będzie się nikt czymś takim interesował, chyba, że to bardzo drogi sprzęt. Ewentualnie jak zostawisz tak jak zgubiony ktoś może i podniesie wtedy z piasku ;-) Np. na Phi Phi (będąc na wycieczce łodzią z grupą mieszanych ludzi) miałem mały plecak wrzuciłem do niego trochę kasy, ale tam też był aparat. Plecak leżał w rogu łodzi jak prawie wszyscy skoczyli posnurkować, nikomu nic nie zginęło. Sternik łodzi też raczej nie strzeli sobie w piętę kraść komuś kiedy nikogo nie ma, a tylko on sam na łodzi jest. Moim zdaniem jakimś tam przeciętnym telefonem czy aparatem nikt nie będzie się interesował na ulicy w dzień, przy ludziach, chodzi głównie o większą gotówkę, lepiej ją gdzieś chować, tak jak dokumenty bo ich utrata nastręcza pewnych problemów. Myślę, że w pokoju w hotelu dokumenty będą bardziej bezpieczne niż na plaży pozostawione bez opieki aczkolwiek na pewno i w hotelach zdarzają się kradzieże. " Dzięki, tak tez myslalam, żeby wlasnie większość kasy zostawić gdzies w sejfach a brac z sobą jakies tam minimum..na potrzebne wydatki." Weź sobie jakieś minimum, które gdzieś tam sobie schowasz nie musi to być hotelowy sejf (w przewodniku chyba PSACAL czytałem, że nawet w sejfach zdarzały się podmiany banknotów na fałszywki), ale hotelowy pokój i jakaś skrytka czy w plecaku, a jak Ci zacznie brakować wypłacaj z karty. Karta wydaje mi się najbezpieczniejszym rozwiązaniem nawet do wody z nią można wejść ;-) "Jednak komórki itp. to chyba lepiej nie brac np. na snurkowanie na statku.. Zdjęcia zdjęciami, ale bałabym się na lajbie zostawić komorke nawet pod recznikiem. NO sama już nie wiem" Jak napisałem telefonem z Chin za 400 zł nikt nie będzie się interesował. Telefony z Chin są naprawdę dobre więc aby nie było, że piszę, że masz szajs, ale niektórzy już poszli po rozum do głowy i zamiast kupować za 2000 zł Samsunga kupują za 400 zł jakiegoś UMI, ZTE, który ma to samo co Samsung a nawet więcej, a Android i tak ten sam. Nikt Ci więc takiego telefonu nie ukradnie. Jak piszę lepiej dbać o dokumenty i większą gotówkę bo strata tego może nastręczać problemy, a drogocennym sprzętem najzwyczajniej nie afiszuj się w miejscach gdzie nie powinnaś zwracać na siebie uwagi czym drogocennym. Wrzucić do plecaka i wmieszaj się w tłum chyba, że jesteś blondynką to i tak Cię wypatrzą bo tam blondynka to jak Ferrari na polskich drogach ;-) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.