Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Galapagos bez rejsu - gdzie się zatrzymać |
autor komentarza: [fb] Kasia Góralska |
data dodania: 2017-06-04 09:20:01 |
treść: Wróciłam z tych magicznych wysp, byliśmy 11 dni i mam kilka info praktycznych -Żeby zaoszczędzić czas warto kupić przylot i wylot z innych wysp (Baltra lub San Cristobal). -Mieszkaliśmy na 3 wyspach: Santa Cruz, Isabela i San Cristonbal. Każda miała do zaoferowania co innego dobrze na każdą z nich przeznaczyć podobną ilość czasu. -Zwiedzanie bez rejsu to codzienne trekkingi po około 20 km w upale ale podczas tych trekkingów (bez przewodnika) mieliśmy okazję m.in: spędzić cały dzień obserwując iguany na rajskiej plaży Tortuga Bay, spotkać ginagntyczne żólwie żyjące na wolności (Isabela droga od centrum Puerto Villamil w stronę Wall of Tears), zobaczyć pływające pingwiny na wolności (pomost obok Concha da Perla, Isabela) zobaczyć Flamingi (Puerto Villamil), pływać z lwami morskimi (zatoczka obok Mirador Cerro Tijeretas San Cristobal) pływać z żółwiami morskimi tuż przy brzegu (pływanie z 6 na raz robi wrażenie zwłaszcza kiedy jeden ma 1,5 m długości!). O pelikanach, fragatach i innych ptakach, które nas otaczały nawet nie wspomnę. Do tego odwiedziliśmy kilka miejsc odpłatnie i taxi i wykupiliśmy wyciecki 1 dniowe. Numerem jeden podczas całego wyjazdy była dla na mnie wizyta w rezerwacie ElChato, na Santa Cruz, gdzie spacerowaliśmy w rezerwacje spotykając kolejne majestatyczne ogromne żólwie w ich naturalnycm środowidku. Koniecznie odwieźcie to miejsce! Jeśli ktoś bardzo nie przepada za zwiedzaniem w grupie, to można zdecydować się na taką formę, wychodzi ona taniej (nawet z wykupieniem kilku wycieczek 1-dniowych). Daje to dużo swobody, ja np. codziennie odwiedzałam gigantyczne żólwie w rezerwatach, a na plaży która spotkała mi się najbardziej mogłam być cały dzień (nie 4h jak osoby z rejsów) ale tą opcję polecam tylko i wyłącznie osobom, którym nie zależy na nurkowaniu. Uważam, że to główna różnica miedzy zwiedzaniem na własną rękę a rejsem. Na rejsie turyści mają kilka "snurków" dziennie, które na własną rękę są niemożliwe (mam na myśli nurkowanie na otwartym oceanie, nie pływanie przy plaży). Wycieczki na nurkowanie są stosunkowo drogie i dużo czasu tak jak Zbyszek pisze zajmuje dotarcie na miejsce. Ja boję się pływania kiedy jest głęboko, na samym początku spróbowałam pływania z rekinami na wycieczce zorganizowanej ale nie sprawiało mi to frajdy bo się bałam. Opcja zwiedzanie na lądzie + dokupienie kilku zorganizowanych wycieczek było więc dla mnie super. Jeśli ktoś ma też mało czasu (np tydzień) to również sugeruję rejs ponieważ pieszo zwiedza się wolno, a z przewodnikami i taxi jest już drogo. Jeśli decydujecie się na pobyt na 3 wyspach to warto po przylocie na Baltrę płynąć już kolejnego dnia na Isabelę i dopiero po powrocie z Isabeli zwiedzać Santa Cruz. Z Isabeli na San Cristobal trzeba płynąć przez Santa Cruz a godziny są takie, że traci się cały dzień na przeprawę. O 6:00 motorówka Isabela-Santa Cruz (2,5h) i dopiero o 16:00 Santa Cruz-San Cristobal (2,5h). Drugą opcja (którą polecam) jest aero taxi. Malutki, bezpośredni (Isabela-San Cristobal) leci tylko 40 minut i kosztuje 120 $ za osobę. Samolot leci bardzo nisko, widoki spektakularne. Motorówka 60$ (Isabela-S.C 30$, S.C-San Cristobal 30$) Ceny jedzenia na Galapagos wzrosły. Czytałam dużo przed wyjazdem a na miejscu okazało się sporo drożej. Na Isabeli w części restauracji przez cały dzień były lunche dnia za 7-9$ (danie dnia+zupa+napój), na Santa Cruz lunche były dostępne tylko w porze obiadowej. poza porą obiadową ceny dań zaczynały się od 15$, zupy też za ok. 14$. Jeśli ktoś ma przewodnik Lonely Planet z 2014, to ceny posiłków może spokojnie pomnożyć razy 2:), mała woda 1$,2$, małe piwo 5$ w barze, w sklepie 3$ duże. Noclegi radzę zarezerwować jak najwcześniej. Zarezerwowałam 3 miesiące przez wyjazdem. Tydzień przed wyjazdem wszystkie noclegi były dużo droższe. Rozpisałam się więc już kończę, jeśli ktoś ma pytania, to chętnie odpowiem, dysponuję dziennikiem z wyjazdu ze szczegółami:) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.