Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Wietnam, Tajlandia a moze Indonezja? |
autor komentarza: radionx |
data dodania: 2017-07-04 11:13:39 |
treść: Akurat będzie początek sezonu i pory suchej, chłodniejszej. W sumie dla większości krajów Azji płd.-wsch. poza Indonezją. Moja subiektywna lista w Azji: 1. Tajlandia. Absolutny top 1 do odwiedzenia. Może i najbardziej popularna i najbardziej zadeptana, ale nie bez powodu. Kolorowa, smaczna, piękna i dla fanów zwiedzania zabytków, przyrody i plażowiczów. Wszystko w 1. Bardzo łatwa i przyjemna w podróżowaniu. 2. Kambodża - może niesłusznie na 2 miejscu, ale to za powalające ruiny Angkoru. Kraj na wypad dodatkowy, poboczny do głównego na maksymalnie do kilku dni. Angkor, Tonle Sap, stolica i z głowy. 3. Sri Lanka. Jako całość powinna być u mnie na 2 miejscu, ale pojedyncze zabytki oceniam niżej niż Angkor. Trójkąt historyczny, Kandy, jaskinie w Dambulla, plantacje herbaty i jakiś park ze słoniami. Plażowicze mogą być rozczarowani. Co prawda plaż nie brakuje, ale daleko im do bajkowego wyglądu tajskich plaż. 4. Wietnam. Ciekawy, specyficzny, dla osób starszych z lekka nostalgiczny dzięki pięcioramiennej gwieździe i wujkowi Ho (taki ichni Lenin). Choć ma swoje uroki, to w porównaniu do reszty wydawał mi się trochę szary, nijaki, brudnawy i miejscami smrodliwy (old quarter w Hanoi przy prawie 100% wilgotności i aromatach gotowanych zupek pho, spalinach ze skuterów, zapachach tychże skuterów, ich smarów i opon z poupychanych pomiędzy zupkami warsztatów itd. może odebrać ochotę do oddychania). Jedzenie oceniam nisko (głównie za szatkowanie całości zwierzaka razem ze skórą i kośćmi). Według mnie jako pierwszy kraj w Azji może zniechęcać do jej dalszego odwiedzania. 5. Singapur. Tak nisko bo to zabawa na max. 2-3 dni. Inny, nietypowy, niepodobny, mega czysty, mega nowoczesny, mega drogi. Miasto i wysepka z plażą i akwarium. Malezja - za mało widziałem, żeby uwzględnić. Niemniej Kuala Lumpur i jaskinie Batu mogę polecić :) Indonezja - dopiero na mojej liście na przyszłość. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.