Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: oceny na forum fotograficznym |
autor komentarza: marianna_p |
data dodania: 2008-04-20 23:24:57 |
treść: Jak wcześniej pisałam na poparcie swoich ocen, często negowanych przez innych powinnaś coś mieć, jeśli Ci czasu nie starcza na komentarz, to pokaż nam swoje portfolio. Może więc jeśli nie blokować Twojego konta, to chociaż wprowadzić taki wymóg, że aby użytkownik mógł komentować inne prace, powinien przedstawić minimum 20 swoich – aby każdy wiedział, jaki AUTORYTET wystawił mu ocenę - taki mam postulat do administratora. A teraz wchodząc w szczegółową polemikę z Tobą (widzę, że będziemy się tak przerzucać argumentami i argumencikami): 1. ad. „ogród botaniczny” może nie jest wybitny, ale na pewno nie zasługuje na Twoją 1 (rozumiem, ze dałaś mu taką ocenę mi na złość?): jest dobry pod względem kompozycji, nie ma żadnych zbędnych elementów (co masz mu do zarzucenia?), kolorystyka – b. fajne zestawienie kolorów, prawdopodobnie występujące tylko w Japonii, dla mnie egzotyczne miejsce o ciekawej architekturze. jest słaba ostrość– ale to może być efekt zmiany rozmiaru – zauważyłam, że dzieje się tak przy zmianie skali – jeśli się pomniejsza zdjęcie , należy je ponownie wyostrzyć, żeby dobrze wyglądało, ktoś mógł tego nie wiedzieć – ale dla mnie istotne było pozytywne wrażenie jakie zrobiło na mnie miejsce na zdjęciu + czysty kadr i dobra kompozycja ocenę 5 daję zdjęciom wybitnym i b. dobrym – a to takie moim zdaniem jest, takim które mnie czymś ujmą 2. „ zdjęcia źle skadrowane” mi się nie podobają 3. „złe kolorystycznie” –nie wiem czego tu tyczy się Twój zarzut – ale mam wrażenie , że nie do końca potrafisz ocenić co jest dobre a co złe kolorystycznie – może nie masz doświadczenia przy fotografowaniu i nie wiesz jak zaskakujące efekty potrafi zrobić natura 4. co do najlepszych zdjęć na portalu – mnie nie wszystkie się podobają- jak dla mnie wzięcie ma zbyt dużo zdjęć w pełnej gamie tęczy lub o zbyt mocnym nasyceniu kolorów – co czasem idzie w kierunku kiczu- może nie w 10, ale w pierwszej 100, ale to już rzecz gustu, mój nie jest bardzo komercyjny,. Często podobają mi się prace przez innych nie docenione. Kwestia innej wrażliwości. 5. prosiłam Cię o uzasadnienie 3 za Afgańskie dziewczynki – i nic (kompozycja, kolorystyka, ostrość, treść?) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.