Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: oceny na forum fotograficznym |
autor komentarza: tintin |
data dodania: 2008-04-21 20:02:34 |
treść: witam jest w waszych wypowiedziach kilka racji. po pierwsze zgadzam się z marianna p, aby możliwość oceniania zdjęć mieli tylko Ci, którzy sami robią i wystawiają zdjęcia na forum, a nie tylko siedzą przed komputerem i poprawiają balans bieli i kolorystykę co daje im marny wynik 4 zdjęć w roku. po drugie zgadzam się z opinią, że wystawianie kilkunastu zdjęć dziennie, czy nawet kilkuset miesięcznie to lekka przesada. zostajemy zalewani kilkunastoma odsłonami jednej i tej samej "rzeczy", ale w różnych konfiguracjach. szwajcaria w serii 100 zdjęć nie różniących się praktycznie jedno od drugiego. takich przykładów mógłbym podać kilka, ale nie o to tutaj chodzi. po trzecie wydaje mi się, że próba wprowadzenia podwójnego oceniania zdjęć podzieli galerię na profesjonalistów i amatorów. nie można porównywać pod względem technicznym zdjęcia zrobionego przez markoo (profesjonalnym lub półprofesjonalnym aparatem), ze zdjęciem zrobionym przez tintina (kompaktem 3,2mp). z miejsca byłbym skazany na minimum 50% niższą ocenę średnią, gdyby jedna dotyczyła poprawności technicznej zdjęcia. ja często będąc w takiej czy innej sytuacji, wyciągam szybko aparat z plecaka i pstrykam. nie ma czasu na ustawianie balansu czy odpowiedniego programu w menu. uważam, że trzeba tylko poświęcić kilka sekund więcej na ocenę takiego czy innego zdjęcia, dostrzec to co autor chciał nam pokazać, a nie stawiać 2, dlatego, że czerń nie jest wystarczająco czarna. ludzie nie patrzcie na nasze zdjęcia pod kątem przydatności ich do druku w czasopismach podróżniczych, bo nie oto tutaj chodzi. ja stawiam 5 pracom wybitnym pod względem jakości jak i również zdjęciom , które mnie urzekły niezwykłością miejsca lub osób znajdujących się na fotografii, ale nie koniecznie dobrym technicznie. dlatego uwaga do anet a: zanim postawisz 2 zastanów się dlaczego kilkanaście osób przed tobą, a międzu nimi markoo, marek kos i inni "doświadczeni" z tego portalu postawili oceny 4 i 5. może za bardzo się skupiasz na aspektach technicznych, nie dostrzegając w ten sposób piękna fotografii. pozdrawiam marcin |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.