Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Pierwszy raz indywidualnie - co koniecznie zwiedzić, zobaczyć. Gdzie wypocząć
autor komentarza: Wodniak
data dodania: 2017-12-20 17:33:06
treść:

>Panie Jacku, czytam informacje na wskazanym blogu "jak lecą" także dotyczące Kanady.
>Jest bardzo dużo informacji.
>Mam pytania:
>Nie znalazłem nigdzie opisu Doliny cukrowej ani wycieczki do Topes de Collantes ?
>Opisuje Pan (11 podróż) hotel Club Amigo Costasur? Rzeczywiście brak basenu? Pytam bo
>wyczytałem, że zimą (styczeń) cieplej jest na południowym wybrzeżu więc tam
>zrobilibyśmy sobie "wypoczynek"
>

Niestety, blogów z moich pierwszych dwóch wycieczek na Kubę (Hawana i Trinidad) nie napisałem-ale są za to zdjęcia, https://www.flickr.com/photos/jack_1962/albums/72157623356240051.

Absolutnie warto wybrać się do Doliny Cukrowej, jak też zobaczyć wodospady Topes de Collantes. Nam się udało pojechać do Doliny Cukrowej pociągiem, ciągniętym przez starą, autentyczną lokomotywę, ale nie wiem, że jeszcze funkcjonuje.

Faktycznie, blogi są pomieszane, dlatego zrobiłem "Index", aby można było je łatwiej znaleźć.

Tak, na południu Kuby jest cieplej w styczniu, nawet o +5C, niż np. w Hawanie czy Varadero. Club Amigo Costasur-byłem tam dość dawno, ale o ile pamiętam, basen był (nigdy nie używam basenów, toteż nie pamiętam dokładnie), prawie każdy hotel posiada basen.

Chyba chodziło o hotel Ancon (też w tej okolicy-i była to podróż nr. 11), byłem w nim 2 lata temu i basen był w remoncie od wielu miesięcy, nie jestem pewien, czy go otworzyli, ale mogę się dowiedzieć. Hotel Ancon był przeciętny (włącznie z wyżywieniem i obsługą), jest to typowa budowla sowiecka, my mieszkaliśmy w nowej sekcji, wybudowanej później, co było świetnym wyborem.

Hotel Costa Sur był ciekawszy-chociaż przy hotelu Ancon jest piękna, piaszczysta plaża (przy Costa Sur kamienista, ale za to można nurkować z rurką i nawet zobaczyć ciekawe rzeczy). Niektórzy spędzili w Trinidad 3 pełne dni i twierdzili, że to było za mało-my po zwiedzeniu najważniejszych obiektów po prostu lubiliśmy spacerować uliczkami tego miasteczka, często w kompletnych ciemnościach, a potem braliśmy do hotelu taksówkę.

W Trinidad jest ogromna ilość casa particulares, jak też widzieliśmy kilka w pobliskiej wiosce rybackiej La Boca (ale plaża kiepska, kamienista).

Pomiędzy Trinidad i hotelami (oraz plażą Ancon) za 5 CUC chodzi autobus Hop-on-hop-off i przywozi turystów z Trinidad, piszę o tym w blogu.

Jeżeli jest więcej pytań, to chętnie odpowiem.

Pozdrawiam,

Jacek
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2026 Globtroter.pl