Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: [GlobAdmin] o galerii zdjęc |
autor komentarza: remik |
data dodania: 2008-05-21 19:54:04 |
treść: Przypatruje sie z dużym zdziwieniem debacie na temat galerii zdjęć i choć jestem tu nowy nie mogę sie powstrzymać od komentarza (proszę poniższego tekstu nie traktować jako osobisty atak – po prostu taki jestemJ): Pierwsza myśl: nasuwa się pytanie czemu tak naprawdę ma służyć ta galeria zdjęć?? Przeczytałem kilka wątków tej dyskusji gdzie różne osoby powołując się na swoje doświadczenia w fotografowaniu (co ma zwiększyć ich wiarygodność) twierdzą iż wartość zdjęcia to jego poprawność (dobry kadr itp) i namiętnie walczą o punkty.. proponuje dla tych osób stworzyć osobna galerie gdzie mogą wrzucić swoje (nudnawe pomosty z latarniami o wschodzie słońca i inne jelenie na rykowisku). Druga myśl: Moim zdaniem nie jest to portal dla fotografów i jak już ktoś wcześniej stwierdził, szuka się tu raczej wskazówek do dalszej drogi czy może nawet kompana. Zauważyłem, że coraz częściej spotyka się ludzi którzy zamiast czuć moment rozmieniają go na zdjęcia. Niczym z żartu:”- Jak tam wakacje? – Nie wiem nie wywołałem jeszcze zdjęć” J. Drugi aspekt, jeśli mówimy o profesjonaliźmie, wystarczy obejrzeć zdjęcia na Word Press Photo, często te najlepsze nie są dobrze skadrowane, często trochę rozmazane ale mają to „coś” . Myślę że zdjęcia z wyprawy są trochę jak zdjęcia reporterskie, robione na szybko w przypływie emocji. Trzecia myśl; Popieram też inicjatywę by tą punktacje w ogóle zlikwidować bo faktycznie rodzi z jednej strony frustracje osób którym się wydaje ze fajnie fotografują a nie maja najlepszych ocen, albo jakieś dziwne aspiracje by upiększyć swoje zdjęcie wlepiając w Photoshopie jakieś dziwne niebo albo niewiadomo co... to nie ten portal !!. Apropos – dygresja: właśnie chciałem kiepsko ocenić takie zdjęcie i niestety moja ocena została zablokowana jako odstająca od reszty ocen!!!?? To już za wiele, to może od razu zablokujmy oceny od 1-3 jeśli ktoś ma zdjęcie ocenione przez 5 osób na 4-5???? A gdzie wolność oceny?? czy to znaczy ze musze ocenić na 4-5??w takim razie jaki w ogóle ma to sens? Z drugiej strony jeśli zdjęcia o najniższych notach będą odrzucane rodzi to ryzyko ze te właśnie najbardziej kontrowersyjne, te gdzie ktoś źle ocenił technikę a ktoś inny dobrze ocenił temat, zdjęcia znikną z portalu. Reasumując: moją sugestia jest rezygnacja z ocen, można by ewentualnie głosować na jakieś zdjęcia które mogły by się znaleźć w pierwszej 100. Generowało by to z jednej strony większy wysiłek z drugiej było by bardziej przemyślane. Można też pokazywać zdjęcia najbardziej komentowane czy kontrowersyjne czyli ciekawe. Myśle że nie ma nic fajniejszego jak interaktywność portalu, czyli w pewnym sensie świadomość, że ktoś pisze i ktoś to czyta. Mam nadzieje że portal będzie się nadal rozwijał i zobaczę jeszcze kilka powalających zdjęć i podyskutuje sobie o najbardziej zwariowanych przygodach zamiast czytać że źle przyciąłem kadr. Z szacunkiem dla wszystkich...re |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.