Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Trekking wokol Annapurny |
autor komentarza: remik |
data dodania: 2008-05-29 16:50:03 |
treść: Hej Byłem na tej trasie w zeszłym październiku ..moje rady: - trasa łatwa do samej przełęczy ale nie warto się spieszyć, bo szkoda pieknych widoków i warto sie aklimeatyzować - zrobilismy trase chyba w 12 dni (mieliśmy mało kasy) popełnilismy błąd idąc w jeden dzień od razu pod przełęcz do ostatniego schoniska Thorung Phedi(w nocy trysneła mi krew z nosa i potworny ból głowy, już myślałem by sie cofnąć ) rano sie zerwaliśmy o 5 i daliśmy rade mimo złej pogody (padał snieg , 0 widocznośći) - na przełęcz wchodzi sie od 4 - 6h (w zalezności od tempa i pogody wielu ludzi wchodzi nawet 8-9h), nie wiem jakie wy macie tempo ale raczej ale szczerze polecam jeden dzien w Manangu spędzić, bo po tą są wyprawy by sie nimi cieszyć :) a nie cierpieć:) - z Manangu można dla aklimatyzacji wejść wyżej szlakiem i zejść na noc. - z noclegiem nie ma problemu na całej trasie jedynie od Manangu do przełęczy zbiera sie wielu turystów dlatego warto zaplanować wcześniejsze wyjśćie i dotarcie do Manangu i wyżej pod przełęcz. Wiele grup które człapia po szlaku ma wykupione wcześniej noclegi a ich tragarze idą znacznie szybciej. - nie ma potrzeby brać namiotu, ani własnej kuchenki. Wystarczy dobry śpiwór:)do Manangu możesz wejść w sandałach:)(tubylcy wchodzą w klapkach:)) - na przełęcz możesz nawet wjechać na koniu:) jesli jesteś NRD-wską emerytką:) - nie potrzeba tez brać przewodników (tragarzy) szlak jest w miare dobrze oznaczony poza tym spotykasz sporo ludzi po drodze:) powodzenia re |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.