Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: Północny Wietnam - najpiękniejsze miejsce |
| autor komentarza: nitkaska |
| data dodania: 2019-08-16 21:54:01 |
| treść: >W Wietnamie byłem dwa razy, raz na objazdówce Esencja Wietnamu z biurem Rainbow, a >raz na samodzielnej wyprawie 3-tygodniowej. To co warto zobaczyć to na pewno zatoka >Ha Long, koniecznie rejs, ale jeśli ktoś ma więcej czasu może przeprawić się promem >na wyspę Cat Ba i spędzić tam trochę czasu. Wyspa jest świetna zwłaszcza poza >sezonem. Drugim niesamowitym miejscem na północy jest Sa Pa oraz Ha Giang, natomiast >Ha Giang ciężko zwiedzić bez swojego transportu. Natomiast niedzielnym skuterzystom >bardzo odradzam bo trasa jest trudna. Jakimś rozwiązaniem może być wykupienie >wycieczki wraz z motocyklistą i bycie jego pasażerem. Ha Giang magiczne, ale tylko w czasie ichniejszego lata. Ja byłam ostatnich dniach grudnia i w Sa Pa przez 1 dzień było pięknie, słońce i ciepło, potem zaczęło lać, lało tydzień, potem nie lało, ale pogoda była niczym podczas naszej chłodnej jesieni. W Ha Giang podobnie, mżawka, deszcz i mgła na kilka metrów widoczności. Podobnie było na Ha Long, choć tu t zwykle jest loteria z pogodą, kilka dni wcześnieij była lampa. Jeśli jednak rejs, to tylko trzydniowy, my byłyśmy na dwudniowym i to była masakra. Prom na Cat Ba pływa kilka razy dziennie, taki zwykły, dla lokalesów. Na samej wyspie ładnie, ale to klasyczna miejscówka dla turystów. Generalnie poza Ha Giang i wcześniej Mai Chau to wszędzie tam gdzie byłam komercja na maxa, ale niektórym to nie przeszkadza. Mnie osobiście ta komercja zniechęciła, zwłaszcza na Ha Long. Z moich doświadczeń z pobytu na północy Wietnamu mogę udzielić takiej rady, żeby w grudniu - styczniu - lutym odpuścić sobie północ. Ja zmieniłam plan na prośbę koleżanki i bardzo tego żałuję Opisałam to dokładnie dzień po dniu tu: http://takemytrip.pl/plan-podrozy-57-wietnam-azja |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.