Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Delhi co zwiedzić + tuk tuk
autor komentarza: nitkaska
data dodania: 2019-12-23 13:46:31
treść:
My poruszałyśmy się uberem, tanio, czekasz kilka minut i cena reala, nie jesteś robiony w trąbę. Czasem tylko warto znaleźć miejsce, do którego kierowca trafi a i Wy znajdziecie auto (no na dwupasmowej nie wiesz po któej stronie kierowca stanie). Ale oni są dość cierpliwi i czekają :)
O wynajęciu kierwocy nie wiem nic, ale możecie spytać w hotelu w któym się zatrzymacie, w każdym jest taki koleś który Wam pomoże. Trzeba się oczywiście targować!!!
No i możecie spróbować przemieścić się metrem, metro w Delhi jest tanie jak barszcz i super rozwiązane, stacje masz praktycznie przy każdej atrakcji turystycznej.
Co zobaczyć? Można się przejechać dzielnicą z budynkami rządowymi z Bramą Indii, to zupełnie inne Delhi (choć akurat zupełnie nie jest to moja bajka). Polecam Grobowiec Humajuma, Czerwony Fort (choć ten z Agry jest zdecydowanie ciekawszy), z niego poprzez Chandni Chowk (chyba najbardziej indyjska ulica w Indiach) na Spice Market (rynek przypraw) - kapitalny klimat starego Delhi, z kulisami włacznie i zapachami od których kręci się w głowie, Meczet Piątkowy (Dżami Masdżid, Jamia Masid) - polecany w Delhi, ja byłam dwukrotnie na przełomie kilku lat i za każdym razem uznawałam, że ciekwszy jest z zewnątrz (łacznie z krótkim spacerem dzielnicą muzułmańską) niż w środku. Zdecydownie polecam przeznaczyć godzinkę (z dojazdem ze dwie) na dzielnicę tybetańską. Ze starego Delhi jedzie się na północ. Super klimat, trochę tybetańskich knajpek i maa sklepików, ale spacer uliczkami i na główny plac (no, placyk) jest super, tybetański klimat jak sama nazwa wskazuje, babcie i dziadkowie z młynkami modlitewnymi, cisz, spokój. Dla nie - SUPER!
No i na koniec polecam pojechać do świątyni sikhijskiej, czyli Gurudwary Bangla Sahib (Złota Świątynia Sikhów) - tam koniecznie pójść do kchni i przez chwilę lepić placki któe będą podane podczas posiłku wydawanego co ok dwie godziny każdemu, kto tam trafi.
Miłego pobytu!
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl