Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Soliści - fatalne biuro podróży |
autor komentarza: gerry |
data dodania: 2021-10-14 00:19:32 |
treść: gerry: Pisząc kilka zdań na temat łatwości poruszania się po Islandii miałem napisać, że jest porównywalnie łatwo jak np. w Tajlandii. [...] Fakt, Islandia w porównaniu z krajami azjatyckimi, jeśli chodzi o bazę turystyczną, jest daleko w tyle, ale to nie znaczy, że trudno tam się podróżuje. Łatwo, ale inaczej :) Piotr-Krk: Ja patrzę z punktu widzenia niskobudżetowego trampingowca. Wyznacznikami łatwości podróżowania są dla mnie: >1. łatwość wjazdu (bez wizy lub tania wiza na granicy) >2. dobrze rozwinięty transport publiczny lub tani wynajem środka poruszania się; alternatywnie łatwy autostop >3. brak utrudnień w przemieszczaniu się (check pointy, łapówki, permity) >4. dobrze rozwinięta sieć tanich hotelików bez konieczności bookowania lub łatwość noclegu u lokalsów) >5. pozytywny stosunek lokalsów do turystów (w tym bezpieczeństwo podróżowania: kradzieże, nagabywania, napady) >6. ogólnie niski poziom cen (ceny polskie lub niższe) >Dla Islandii spełnione są tylko 1, 3, 5. Gerry: Rozumiem, że tak myślisz :). Ja natomiast nie wiązałbym łatwości podróżowania z jak to ująłeś: „ogólnie niskim poziomem cen” w kontekście Islandii, bo Islandia należy do najdroższych krajów na świecie (obok Szwajcarii i Norwegii), więc ktokolwiek tam się wybiera raczej ma taką świadomość. Mimo to, Islandię odwiedza niskobudżetowo całkiem sporo studentów, wiedzą gdzie wypożyczyć tanio samochód, znaleźć tani nocleg itp. Podczas swoich podróży wypożyczałem samochody w wielu krajach w Europie, Azji, Afryce. Nie zawsze było łatwo, jednak gdy porównam bezproblemowość (w pełni tego słowa znaczeniu) wypożyczenia auta, to na Islandii i na Zanzibarze było najłatwiej. Tak czy inaczej, moją intencją było zachęcenie, by jechać na Islandię na własną rękę, bez pośredników ( czyt. organizatorów-pomocników), bo samodzielna organizacja jest tutaj bajecznie prosta i będzie tańsza niż u Solistów, od których wszystko się zaczęło. Nie korzystałem nigdy z ich usług, spojrzałem teraz na cennik, w którym zestawiają koszty samodzielnego wyjazdu z wyjazdem zorganizowanym przez nich samych. I parsknąłem śmiechem. Pewnie nie jeden się na to nabierze, tak jak ta niewiasta, która wywołała temat biura. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.