Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Soliści - biuro podrózy szukam opinii |
autor komentarza: Piotr-Krk |
data dodania: 2024-02-08 07:29:58 |
treść: Gerry: "nie wiem tylko co znaczy : „ jakie jest to p-BP.” Soliści nie są biurem podróży, które musi stosować się do określonych przepisów, zwłaszcza w zakresie odpowiedzialności za klientów. Podkreślają, że są stowarzyszeniem, klubem i stanowią alternatywę dla BP. Spojrzenie klienta na sposób działania Solistów może być niewłaściwe. Także na tym forum używane jest określenie BP. Zamiast "para-" mogłem użyć "quasi-". >Co do krajów czarnego kontynentu, [...] wiem, że jest to proste. Może nie banalnie, ale proste. Afryka, zwłaszcza Czarna Afryka jest powszechnie uważana za najtrudniejszy kontynent do podóżowania, zwłaszcza samodzielnego podróżowania. Wśród utrudnień są: - wysokie ceny przelotów między krajami afrykańskimi (porównaj Europę i Azję) - trudności w uzyskaniu wiz i ich wysokie ceny (por. Europę, Azję, Oceanię i Ameryki) - słaba infrastruktura turystyczna lub ich wysokie ceny (np. Rep. Środkowoafrykańska, Luanda) - konieczność opłat za permity, wymuszane łapówki przez policję (np. Algieria Senegal) - przestępczość pospolita i zamachy terrorystyczne - konieczność(?) korzystania z przewodników/lokalnych touroperatorów Interesujące może być spojrzenie Iana, Kanadyjczyka, który ma jako takie pojęcie o podróżowaniu. Na stronie: https://www.thedigitalglobetrotter.com/world-map-of-the-hardest-countries-to-travel-in-the-eyes-of-a-man-who-visited-them-all/ przedstawia (subiektywne) spojrzenie na łatwe i trudne kraje do podróżowania (oczywiście, można przyczepić się do oceny np. Iranu, ale to przypadłość osób z amerykanocentrycznym spojrzeniem). |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.