Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Pare pytan dotyczacych Marakeszu :o) |
autor komentarza: marianna_p |
data dodania: 2008-07-29 11:28:52 |
treść: ogólnie wszystko da się bez przygotowania odkryć samemu i to jest urok podróży, ale skoro pytasz moge dac gotowe odpowiedzi:) 1, jest jakas deklaracja typu: cel podróży, plan podróży, miejsce noclegów - nie pamiętam co tam wpisałm, bo nie mieliśmy żadnej rezerwacji..:) przedmiotów wartościowych się nie wpisywało i nie było problemu z wywozem 2. na lotnisku wymień kase korzystny kurs lub w centrum w West Union były dobre kursy, porównaj, w pobliżu Jem el Fna był jeden jak zachowasz kwit przy powrocie mozesz zrobić wymianę zwrotną na nie wydaną kasę z lotniska autobusem bez problemu- opisałam w innym wątku dziś dla kogos innego, poszukaj w odpowiedziach 3.po mieście zwykłymi autobusami jest najtaniej - pytałam zawsze kierowcy wsiadając, czy jedzie tam gdzie chcę, ale były miejsca, gdzi enie znalazłam połączenia - np. Jardin de Majorelle- można więc tez Taxi- ale to droższe, chyba kursy miejskie były za 20-30 dh 4.Przy Jem el Fna - znajdziesz w przewodniku Pascal, gdzie dokładnie - w jakim rejonie od Placu - jest mnóstwo hotelików, ale w godiznach popołudniowych łapią naganiacze, i od takiego się odczepiś to jest sztuka, w każdym hotelu, w którym nas z nim widzieli mówiliże nie mają miejsc, jesli nie byli z nim umnówieni, musieliśmy wybrac okropny hotelik Olumes z grzybem i brudną pościelą - odradzam, polecany przez niego i to za 180 dh/2os.. Natomiast na drugi dzień rano znalzłam inny świetny - tani i czysty hotel, już były miejsca :) i nalezy sie targować, najlepiej przejść po paru i wybrac - jest ich tam pelno. kosztował 130 dh, a potem zmienili ceny bo zaczął się sezon na 150 dh (nas po starych kasował) 5. polecam mój hotel, ale nie wiem czy go znajdziesz w gestwinie ulic - nazywał sie Nissam tel. 00 212 24 38 60 81 jak dojedziesz w pobliże Jem el Fna ( przystanek autobusową lub taxi) i dojdziesz na Rue bab Agnau ( 2 przecznice od przystanku - my sobie z mapa z przewodnika poradziliśmy)- to z niej odchodzi małą przeczniczka- chyba jedyna- jak stoisz przodem do placu to w prawo- i jak wejdziesz w mały labiryncik uliczek w nią , to tam jest hotel na hotelu - ceny od 150-200 dh / pokój 2os. najczęściej, ale niektóre droższe- najlepiej samemu po nich przejść i wybrać co ci się spodoba- wszyscy pokazują pokoje, ceny czasem sztywne czasem można trochę stargować jak nie maja dużo gości 6. ja chodziłam sama po placu i to nocą, a jestem dziewczyną, więc nie ma czego sie bac, uważaj tylko na portfel, dokumenty i aparat, choć nie wiem czy oni w ogóle kradną 7.w hotelach nie ma warunków do jedzenia- a tam jest pełno knajp "śniadaniowych" i obiadowych na tej Rue Bab Agnu- był taki punkcik, gdzie CI robili nalesniki na słodko albo kanapki, kawa, soki, ich herbata - tanio, albo kupujesz serki, chleb w sklepiku, facet z hotelu robi CI herbatkę i na dziedzińcu... tez można. obiady tylko w knajpach - daj spokój, ni ewyobrażam sobie zabawy w gotowanie, jeszcze w ich warunkach... knajpy sa tanie i smaczne, moge polecic konkretne- dla kolorytu również:)))] supermarketu nie znalazłam!! sklepiki małe - tam wszystko jest na inna skalę :) sa uczciwi w sklepach, ceny były ok przykładowo: woda duża w butelce w sklepiku powinna kosztować 5-6dh , nie więcej chleb 1-2 dh serek topiony cała paczka 9-10 dh sok pomarańczowy wyciskany w szklance 5-10 dh na straganie, w restauracjach drożej umawiaj cenę przed usługą ( np. biorąc taxi) i targuj sie co do knajp: co do konkretnych knajpek w centrum Marrakeszu- Medyna: - na placu Jem al Fna wieczorem są stragany z jedzeniem - warto choć raz się tam wybrać, ale jedzenie jest tam znośne, ale nie super, choć może zależy to na który stragan się zdecydujesz - na ulicy Rue bab Agnau, o której juz pisałam jest restauracja na dachu- widać z daleka żółtą, plastikowa palma na tym tarasie ( po lewej stronie stojąc przodem do placu, ale z naszej uliczki trzeba się trochę cofnąć), która w nocy jest neonem- tajin był tam bardzo dobry, naleśniki z czekolada tez i była pizza, ale jak chcecie sama pizze, to za 10 dh mniej można ja kupić w parterze przy wejściu do tej restauracji - jak się idzie z naszego hoteliku Rue Riad zitolin el kedim w kierunku Pałacu Królewskiego i grobowców Saddytow- na końcu jest Plac de Ferblanties- i na nim jest taki okropny, b. swojski punkcik z tajinem i kuskus - my tam jedliśmy w pierwszy dzień i było zaskakująco b. smaczne kuskus z kurczakiem i tanio ( 70 dh / 2 osoby) choć okropnie brudno i naprawdę można poczuć klimaty Marokańskie... :), a w inny dzień jadłam tam tajin jarzynowy też b. dobry - a na ulicy Rue bab Agnau- zaraz blisko jak sie wyjdzie z labirynciku jest cukiernia (klimatyzowana) w której można zjeść eleganckie śniadanie- naleśniki, croissanty, sok, herbatę ( około 30 dh/2 osoby) i schłodzić się w upalny dzień, jak po ulicach już niejesz rady:) lub obok wcześniej taki swojski punkcik z naleśnikami, sokami, kanapkami- o połowę tańszy (my jadaliśmy tam śniadanie: naleśniki, kawa, sok, kanapka z serkiem- 24 dh/2 osoby) 8. nie piłam , nie byłam w ramadanie 9. nie wiem żyłam bez internetu przez te 3 tygodnie 10. cały jem el fna tonie w knajpach (w okól sa takie), jak jestes kontaktowy to na pewno CI się uda z kimś poznac, jest tam dużo otwartych ludzi, choć częśc dla interesu więc bierz to pod uwage. Poza tym znajoma Polka, którą poznaliśmy właśnie w takiej knajpce- polecała hammamy - czyli sauno-myjnie, my nie korzystaliśmy, a ona codziennie- ich reklamy rozdają na każdej ulicy |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.