Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Właśnie wróciłem z Marakeszu - Jakieś pytania? |
autor komentarza: bialy_6 |
data dodania: 2008-09-21 10:00:26 |
treść: Ja byłem na początku sierpnia 2 tygodnie i zrobiłem przejazd wokół Maroka bo miejscach polecanych w internecie i przez znajomych. Poruszałem się wszystkim czym się dało: najczęściej autobusami (CTM wiadomo jakie jest, ale niezapomniane są przejazdy autobusami lokalnymi, które są tańsze i jeżdżą jak bolidy F1 ;) ), jak się nie dało to taksówka o ile dało się wytargować sensowną cenę (a była nas 4ka to było łatwiej, generalnie duże taxi ruszają jak mają 6 osób), prywatnym autem za pieniądze (a tam jest to zabronione), land roverami w górach,busikami, pociągiem - pociąg polecam na duże odległości typu: Marrakesz-Tanger, Marrakesz-Fez. Co polecam: jeżeli chodzi o miasta to z pewnością Fez i Marrakesz. Konieczność! Polecam góry Atlas - niesamowite, Saharę i Ocean. Co do Oceanu ja byłem w miejscowości Essaouira - ale tam cały czas baaardzo wieje. Jak chcesz leżeć na plaży to wybierz coś bardziej na południej, a jak chcesz pochodzić to śmiało. Tu wymieniłem taką podstawę dla mnie. Poza tym pomyśl o dolinie Todry, Dades(nie byłem, a podobno rewelacja). W Szewszefan byłem za krótk, żeby móc coś konkretnego powiedzieć - może tylko tyle, że chyba tam trzeba pobyć kilka dni, żeby się to miasteczko spodobało. Ourzazate ma fajne hotele z basenami i to wszystko. Obok Ourzazate jest dużo starych fortec m.in. Ait Bin Haddu znane z Hollywood (ja tego też nie widziałem). W Casablance i Rabacie nie byłem bo kompletnie wszyscy odradzali te miasta. Ja nie byłem i nie wiem jakie są, ale przyznam szczerze, że nie żałuję i jakoś nie chcę pojechać do tych obu miast. Pamiętaj: Marrakesz i Fez to podstawa jeżeli lubisz miasta :) Jak coś to pytaj dalej śmiało |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.