Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: Globtroter prosi o pomoc LUDZI GÓR | 
| autor komentarza: AMKB | 
| data dodania: 2009-01-26 04:58:59 | 
| treść: Myślę, że emski poruszył bardzo ciekawy punkt. O ile nie kwestionuję konieczności pomocy tej Pani, to jednak wydaje mi się, że nie koniecznie powinna być skierowana akurat w stronę sprowadzenia ciała za wszelką cenę (czy nawet za $25,000). Zawodowi alpiniści to bardzo specyficzna grupa ludzi i doskonale sie orientują, że ich ciała niekoniecznie spoczną w rodzinnym grobowcu. Próbowałem znależć parę informacji na temat tej tragedii i uderzyła mnie moim zdaniem naiwność w podejściu do całego problemu ze strony żony, która oskarża wszystkich w koło nie bardzo chyba rozumiejąc jak wyglądają możliwości pomocy w skrajnych warunkach pogodowych na wysokości 7000 metrów. Wspaniałą ilustracją jest właśnie słynna tragedia Rob Halla i innych na Mt Everest w 1996 roku (Into Thin Air - Jona Krakauera). Ciało Rob Halla jak i 200 innych alpinistów (licząc tylko Mt Everest!) pozostało na zawsze w górach! Nie jestem przekonany, że prawdą jest teza o obojętności i braku chęci pomocy ze strony innych jakby to wynikało z tego listu, ale raczej może dowodem naiwności i bezsensownym dążeniem do wybudowania okazałego grobowca na rodzinnym cmentarzu... Być może, że inni będą mieli inne spojrzenie ale wydaje mi się, że warto wziąć przedstawione wyżej argumenty pod uwagę....:-(. | 
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.