Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: WIZY - ile stron w paszporcie???
autor komentarza: anag
data dodania: 2009-01-29 14:34:37
treść:
Witam,

Juz kiedys poruszylismy ten temat, dla mnie swojego czasu bardzo problematyczny:(

Znalazlam watek i sie powtarzam:

"Najwiekszym problemem dla mnie byl paszport - w Azji zapelnia sie bardzo szybko, bo praktycznie na kazdy kraj potrzebujesz strone (=wiza). To osobny duzy temat tak naprawde... Ja mialam z tym wielki zgryz - musialam m.in. przekupywac niektore ambasady, zeby wkleily mi wizy na stare pieczatki; inaczej musialabym wczesniej wrocic do domu. Do polskiego nowego paszportu wg standardow UE nie mozna dokleic stron, a wyrobienie nowego za granica trwa od 5-7 miesiecy. Bylam chyba w 4 polskich ambasadach w Azji (z czego szczegolnie sympatycznie przyjeli mnie w Phnom Pehn a szczegolnie niesympatycznie w Hanoi;), ale nikt niestety nie mogl mi pomoc, bo takie sa przepisy. Jezeli podrozujac np. zgubisz polski paszport, mozesz w miare szybko dostac zastepczy, ale na tym mozesz jedynie wrocic do Polski (tj. nie mozesz podrozowac). Dla porownania, Brytyjczycy moga dostac nowy, pelnoprawny paszport gdziekolwiek w swiecie w ciagu paru dni - polski jest jak widac, bardziej cenny... Dzwonilam nawet w tej sprawie do MSZ i pogadalam sobie z bardzo milym panem, ktory generalnie powiedzial mi ze, sorry, to nie jest wielki czy czesto zglaszany problem i nie musza sie tym martwic w zwiazku z tym.

Wiec uwazaj, zwlaszcza jak ruszasz w droge z lekko zapelnionym paszportem. Moja rada - zawsze pokazuj/pros, gdzie maja wbic Ci pieczatke do paszportu - nie na chybil trafil i na czystych stronach, ale tam gdzie juz masz cos powbijane."

Dodam jeszcze, ze doczepialam w paszporcie karteczki z napisami PLEASE DO NOT STAMP THIS PAGE. Pokazywalam palcem gdzie maja wbic pieczatke, prosilam i blagalam; jak nielegalnie przyklejali wize na stare pieczatki, wreczalam w podziekowaniu dolara i jakos sie zawsze udawalo.... Tym niemniej musialam sobie odpuscic pare krajow i wrocilam do Polski z paszportem wypelnionym totalnie po brzegi.

Niestety podrozowanie po kilkunastu krajach naraz (gdzie potrzebne sa wizy i pieczatki) jest z polskim paszportem bardzo trudne.

Powodzenia:)
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl