Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: co polecacie zobaczyć? jakie ceny? |
autor komentarza: Jankie |
data dodania: 2009-03-19 22:14:42 |
treść: Kilka danych z cenników świerzo po powrocie. "Mała" aktualizacja ceny karty "Wild" zwalniającej z opłaty za odwiedzanie parków narodowych (tzw. conservation fee). Cena na dwie osoby z zagranicznymi paszportami to 1640 randów. Trzeba to sobie poprzeliczać, bo np. dzień pobytu w Kruger NP kosztuje 140 randów na osobę dorosłą. W innych parkach było mniej np Addo 90 randów Tsitsikama 88 randów. Za parki w Natalu np Hluhluwe i parki w Górach Smoczych płaci się osobno - nie obowiązuje tam karta "Wild". Moje tegoroczne odkrycie to Wild Coast (dawny bantustan Transkei) i wioska Coffee Bay. Dojazd drogą asfalrową . Na samym jej końcu dwa hostele do wyboru Bomvu i Coffee Shack. Trzeba na to miejsce poświęcić kilka dni i pokręcić się po okolicy - hostele organizują grupy chętnych na wycieczki. Inny adresik dla backpakerów (i nie tylko) - w okolicy Addo polecam Orange Elephant - ok. 2 km za miejscowością Addo w kierunku parku Addo Elephant po prawej stronie. Smacznie gotują a właściciel jest zapalonym rangerem (tropicielem) i ma sporo ciekawych opowieści o spotkaniach ze słoniami. W okolicach Hluhluwe nocowaliśmy w prywatnym Game Park - Bonamanzi. Drewniany domek na palach (bardzo wygodny) wśród koczkodanów i łażących pod domem antylop kosztuje 820 randów na dwie osoby. Jeśli chodzi o transport publiczny - to muszę odwołać to co napisałem powyżej. Można spokojnie podróżować autobusami i jest sporo porządnych linii autobusowych do wyboru. Odkryłem też BUZ BUS, które jeżdżą regularnie wzduż południowego i wschodniego wybrzeża i zajeżdżają do większości hosteli "studenckich" i za pewne za wiele nie kosztują. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.