Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: koszty noclegów, campingów |
autor komentarza: grzesiekodm |
data dodania: 2009-04-02 22:52:56 |
treść: Podróżuje po Skandynawii od 9 lat. Spędziłem tam łącznie ponad 300dni. Zawsze jeżdżę samochodem, zawsze śpię w namiocie, zawsze myje się w rzece/jeziorze i zawsze przyrządzam posiłki na ognisku. Nigdy nie miałem z tym żadnych ale to absolutnie żadnych problemów. Nikt nigdy mnie nie przeganiał, nikt nie zabraniał palić ogniska, nikomu to nie przeszkadzało, że łowię ryby bez zezwolenia. Ceny na kempingach zaczynają się od 50SEK/os i tak gdzieś do 150SEK/os. Najtaniej wychodzi wynajęcie domku na dłużej niż tydzień. Domki te nazywają się "stuga" i kosztują około 500SEK za cały domek (4-6 osób). Nie ma znaczenia w ile osób wynajmujesz, cena zawsze jest taka sama i dotyczy całego domku. Najczęściej jest kompletnie wyposażony. Wypożyczenie łodzi w Norwegii jest dość kosztowne. Ja wypożyczałem profesjonalnie przygotowaną do połowów na fiordach łódź za 2000NOK/dzień. Byliśmy w czwórkę, więc trochę się to rozbiło ale to i tak dość dużo. Podejrzewam, że bez problemów pożyczysz zwykłą łódkę od prywatnego właściciela, np jakiegoś rybaka. A i jeszcze jedno: na Lofoty musisz mieć zarezerwowane minimum 3 tygodnie, w tym 3 dni na dojazd, 3 dni na powrót i reszta na miejscu, z tego spora cześć dni będzie zapewne pochmurna i deszczowa jak to tam zwykle bywa. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.