Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Z Irkucka do Ułan-Ude |
autor komentarza: marekam888 |
data dodania: 2009-07-19 07:26:17 |
treść: ja właśnie wróciłem z tamtych rejonów ;) do Ulan-Ude najlepiej dojechać pociągiem...plackarta wyrusza około 21 z irkucka i o 6 rano przybywa do Ulan-Ude, bilet kosztuje około 600 rubli czyli jakieś 60 zł jest tez opcja podroży marszrutką cena 500 rubli (50 zł) marszrutki jeżdżą częściej 2-3 razy na dzień, ale jak dla mnie komfort jazdy jest zdecydowanie mniejszy lepiej dopłacić 10 zł i wyspać się w płackarcie - ja sprawdziłem oba sposoby podróży, plusem marszrutki może być możliwość podziwiania Bajkału i przejazd prze góry Chamar-Daban jednak kierowcy rosyjscy nie należą do najostrożniejszych i można przeżyć wyścigi lepsze niż na torach formuły 1 czego zresztą miałem okazje doświadczyć ;) Jeśli chodzi o dojazd do Ulan-Bator, to oczywiście można dojechać z Ulan-Ude odjeżdża stamtąd pociąg i kursuje autobus, oczywiście jest to pociąg międzynarodowy kupiejny i z tego powody lekko droższy. Dlatego my wybraliśmy inna opcje - dojechaliśmy pociągiem z Irkucka do granicy w Nauszkach cena biletu około 600 rubli (w Nauszkach jest wyłącznie przejście kolejowe, można przesiąść się tutaj na najtańszy pociąg klasy - obscij, jednak przeprawa takiego pociągu przez granice trwa do 7 godzin dużo mrówek itp itd) z Nauszek prywatny kierowca (około 500 rubli za 4 osoby) zawiózł nas do przejścia samochodowego w Kiachcie, tam już czekają mongolscy przewoźnicy, który oferują swoje usługi przewiezienia prze granice płaciliśmy jakieś 300 rubli . Po stronie mongolskiej kierowca busika (była to pani) zaproponowała nam usługi swojego męża, który samochodem osobowym zawiózł nas do Ulan-Bator, musieliśmy zapłacić w rublach jakieś 800 od osoby. Podróż od Granicy do Stolicy trwa samochodem jakieś 8 godzin. Zazwyczaj można dojechać do stolicy tą sama marszrutka (my mielimy szczęście z tym samochodem i pewnie zapłaciliśmy tez ciut więcej za ten luksus :), którą przekraczało się granice ale i tak płaci się za 2 odcinki ;) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.