Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Dziki Zachod USA sierpien, wrzesien 2009 |
autor komentarza: peter84 |
data dodania: 2009-08-11 06:55:08 |
treść: Witam wszystkich milosnikow podrozy, mam na imie Piotrek jestem z Zakopanego, obecnie przebywam od miesiaca w USA ( Chicago ). Chcialem sie z wami podzielic moimi planami na zwiedzanie tego pieknego, pelnego kontrastow kraju I zapytac sie was wszystkich czy wsrod was sa osoby ktore chcialyby do mnie dolaczyc. Za tydzien w poniedzialek wyjezdzam do Californii. Zatrzymuje sie tam na nastepne 5-6 tygodni, czesciowo w San Francisco, czesciowo w San Diego. Z tych miast planuje wyruszac do parkow narodowych polozonych na dzikim zachodzie USA. Najlepiejby bylo wynajac w kilka lub w kilkanascie osob samochod(y) i jezdzic przez tych pare tygodni, bez pospiechu I bez nocowania w hotelach I motelach aby zaoszczedzic jak najwiecej kasy, dlatego proponuje nocowac na kempingach polozonych na terenach parkow narodowych, ktorych ceny sa w granicach okolo 6-10 $ tak jak pisalo wiele osob na tym forum I na innych www. W moim informatorze jest info. O tym ze mozna kupic 1 bilet wstepu obejmujacego wszystkie parki narodowe w USA za 50 $ ( National Parks Ticket Pass ) I on jest wazny dla kierowcy kazdego auta I jego wspoltowarzyszy. Chce wam przedstawic moje pomysly ktore moga zostac zrealizowane jak grupa bedzie zgrana, zdyscyplinowana I wszyscy beda sobie pomagac, zwlaszcza jako kierowcy oraz w zakresie poslugiwania sie angielskim. Chce jeszcze dodac ze miesiac temu skonczylem studia geograficzne I sluze wszystkim pomoca jako pilot I nawigator w trakcie tej wycieczki, znam polozenie, topografie I mape obszarow po ktorych bedziemy sie poruszac. Dobrzeby bylo przeznaczyc srednio okolo 2 dni na kazdy park ale niektore sa polaczone lub na tyle blisko ze mozna zrobic 2 lub 3 parki w 2 dni- w zaleznosci o ktorej porze dnia gdzie sie dotrze. Wymienie stany I parki ale bez kolejnosci ich zwiedzania, 1 wielka trase wokol zachodnich stanow podziele na 2 czesci: Trasa poludniowa: California: Yosemitie, Kings Canyon + Sequoia N.P, Dolina Smierci, Pustynia Mojave - Nevada: P.N. Wielkiej Kotliny, Tama Hoowera – Arizona: Grand Canyon, Pustynia Sonora, Skamienialy Las – Colorado: Rocky Mountains ( N.P. Gor Skalistych ) – Utah: Zion + Bryce Canyon, Canyonlands + Archers ( Skalne Luki ) I Rainbow Bridge ( Most Teczowy ) Wyoming: Grand Teaton + Yellowstone Trasa Polnocna: California: Yosemitie, Lassen, Redwood Oregon: Crater Lake, St. Hellens Volcan Washington: Maunt Rainer, Olimpic, North Cascados N.P. ( Gory Kaskadowe ) Montana: Glecier N.P. ( Lodowcow ) Wyoming: Yellowstone + Grand Teaton Utach: ( to samo co w trasie S ) Oczywiscie te pomysly moga byc przez was oceniane I zrewidowane ale nie bede ukrywal ze zalezy mi na tym aby zobaczyc tak duzo ile tylko bedziemy mogli. Jesli chodzi o start to moge oczywiscie poczekac na was w Kaliforni ale dobrzeby bylo wyruszyc z koncem sierpnia tak ok. 28-30. lub w pierwszych dniach wrzesnia b.r bo mam 10.10.09 samolot powrotny z Chicago do Polski. Czekam na wasze odpowiedzi, do uslyszenia, pozdrawiam wszystkich milosnikow podrozy. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.