Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Nepal-jaki to jest koszt w przybliżeniu?
autor komentarza: blazy
data dodania: 2009-12-11 21:19:30
treść:
Właśnie wróciłem z Nepalu. Byłem na trekingu w Langtangu i wokół Annapurna.
Ponieważ już to był mój piąty wyjazd do tego kraju, więc mam porównanie gdzieś od roku 2005. Niestety w tej chwili chodzenie nawet samemu jest dość drogie, bo ceny w teahousach są na poziomie europejskicm (nie żart) - np. filiżanka herbaty - 60 rp, dhalbat czyli ryż z curry - od 300 do 450 rp, zupka chińska - 120-180 rp (1 USD = 70 rp). Dwa posiłki dziennie (skromne) plus nocleg w teahousie to przynajmniej 15-18 USD. Permit na trekking (obowiązkowy); Langtang - 1250 rp, Annapurna - 2000 Rp.
Wszędzie obowiązują inne ceny dla lokalnych i 2-3 droższe dla przyjezdnych. We wszystkich wioskach przy trasach trekkingowych powstały "kartele' -czyli we wszystkich teahousach są te same menu i te same ceny. Nie da się targować.
Warto wynająć tragarza - koszt: langtang - 500 Rp/dzień, Annapurna - 800 Rp/dzień. Tragarz ma w teahousie nocleg i michę za darmo, czyli wliczone w cenę jaką płacisz. Jeśli byś jechał w kilka osób to opłaca Ci się wynająć dodatkowo 1- 2 tragarzy, wynająć sprzęt kuchenny i kupić żarcie np. w KTM lub Pokharze, nocować w namiocie i któryś z tych tragarzy może spełniać funkcję kucharza. Lepsze żarcie i przy 2-3 uczestnikach wychodzi taniej.
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl