Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Dziki Zachod USA sierpien, wrzesien 2009
autor komentarza: peter84
data dodania: 2010-02-10 13:18:54
treść:
Witaj, z pewnością wyprawę mogę uznać za udaną, mimo iż nie zwiedziłem wszystkich wymienionych przeze mnie wcześniej miejsc, gdyż w trakcie pobytu u mojej rodzinki w USA, musiałem trochę zrewidować plany ale i tak byłem w wielu pięknych miejscach:
Chicago-Washington D.C-Nowy York-Philadelfia-Niagara-Chicago-Wisconsin (objazdówka)- Chicago-Denver-Archers N.P.-Flagstaff-Grand Canyon-Tama Hoowera- Las Vegas-Pustynia Sonora i Mojave-Dolina Śmierci-San Francisco-Yosemite N.P.- Los Angeles-San Diego-Chicago.
Podróżowałem zarówno autobusem ( z Chicago na wschód), jak również autem ( z Chicago na zachód ) i samolotem ( powrót do Chicago).
Wszystkie miejsca są niesamowite i niezwykle ekscytujące zwłaszcza Kanion Kolorado i Skalne Łuki.
Myślę że twoja podróż i to w dodatku camperem dostarczy Ci wielu niezapomnianych wrażeń i umożliwi Ci dojechanie do wszystkich tych miejsc o których piszesz. Aczkolwiek nie wszędzie dojedziesz autostradą, np do Mostu Tęczowego prowadzi gorsza droga a ostatni odcinek trzeba pokonać na piechotę, tak jak piszą inni. Ale nie zrażaj się bo warto. Wujek akurat tam nie zdołał mnie zabrać ale pojadę tam za parę lat, przy następnej okazji. Canyonlands widziałem w drodze z Archers do Grand Canyon z 1 punktu widokowego- coś niezwykłego. Do P.N.Gór Skalistych mieliśmy ok.250mil i nie daliśmy rady tam dotrzeć ale widziałem Rocky Mount.z Hiweya. Przejechaliśmy przez pewien obszar Pustyń Sonory i Mojave ale nie w Parkach Narodowych.
Jeśli chodzi o rady:
1.Kup sobie przewodnik po parkach narod.USA np. Pascal, National Geographic; ja korzystałem z pozycji Biblioteki Gazety Wyborczej z cyklu Podróże Marzeń: Parki Narodowe USA-Zachód i jestem z niej zadowolony bogata w opisy, ilustracje i rady praktyczne do kazdego z parków oraz odnośnie samego USA . Miej oprócz sandałów i adidasów także dobre buty za kostkę przydadzą Ci się w niektórych miejscach, bądź przygotowana na każdy typ pogody i skoki temperatur w dzień może być +30 st C a w nocy niewiele pow.0 st C. Przeliczanie temperatur:
100 st Farenhaita = (100-30) : 2 = 35 st. C
35 st.C = (35 razy 2) +30 = 100 st F
Jakbyś miała jakieś pytania to napisz do mnie maila a ja napewno wyślę odpowiedź: mój e-mail: p.chwialek@onet.pl pozdrawiam cześć
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl