Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: SPRAWA ZARZADU I PREZESA |
autor komentarza: tkos |
data dodania: 2010-03-14 13:08:32 |
treść: Mam sceptyczne nastawienie do czegoś takiego jak Zarząd, bo różne zarządy tutaj były i jak widać chyba się nie do końca sprawdziły. Może lepszym pomysłem byłoby wprowadzenie po prostu moderatorów społecznych, bez żadnych funkcji typu Prezes, wiceprezes, sekretarz, skarbnik itp. :) .......Chyba moderatorzy wywoływaliby mniej emocji i jest to sprawdzone rozwiązanie na innych tego typu portalach. Moderatorzy mogliby się podzielić zadaniami np. jeden by odpowiadał za galerię, drugi za forum inny za np. rozwiązywanie konfliktów między userami. Jak będą chętni to mogłoby być np. 2-3 odpowiedzialnych za każde z zadań, by się uzupełniać i ewentualnie zastępować podczas nieobecności reszty (wyjazdy, podróże, etc.). Gdyby Admin przelał pewne kompetencje takim osobom np. do moderacji treści i zawartości ,to by miał mniej roboty. Można by też na początek wypracować system współpracy pomiędzy moderatorami a Adminem, by on reagował na ich konkretne sugestie, a gdy się sprawdzą to dopiero wtedy dać im dostęp do samodzielnej moderacji treści. Nie wiem, jak to działa "od kuchni" gdzie indziej, ale chyba na odyssei jest 3 moderatorów społecznych i oni mają możliwość nawet usuwania spamu reklamowego, treści i fot niezgodnych z regulaminem etc. Oni wyjaśniają nowym zasady, pomagają w rozwiązywaniu problemów, wygaszają emocje. Oczywiście są to osoby stale obecne na portalu, pozytywnie nastawione, kompetentne, umiejące szukać rozwiązań i kompromisów, zasłużone i raczej powszechnie szanowane. Nie wiem czy u nas się takowi znajdą, bo chyba właśnie z braku takich moderatorów, którzy pomagają łączyć a nie dzielić userów porobiło się tutaj mnóstwo podziałów, powstało wiele nieporozumień i waśni. Myślę jednak, że jest teraz dobry czas by szukać właśnie tego co nas tutaj wszystkich łączy i dalej rozwijać ten portal. Nie znam np. Kurniczka, ale może właśnie dlatego jest to dobra kandydatura na moderatora jako osoby postronnej i znającej ten portal od dawna. Gdyby była możliwość by było np.5-6 moderatorów, to szukałbym raczej osób o różnych osobowościach i doświadczeniach, by np. nie byli to sami profesjonalni fotograficy, któzy traktują ten portal jak portal foto, a nie podróżniczy, dlatego np. do moderacji galerii dobrze by było zaprosić np. kogoś takiego jak kasy1 (świetne jakościowo fotki), ale także np. filneca (dobre foty, ale też chyba odpowiedni dystans co do konieczności perfekcjonizmu i jakości na rzecz walorów podróżniczych). Oczywiście sami się muszą zgodzić na to, bo to kawał społecznej roboty :))).....Jeśli zaś chodzi o moderację forum to dobrze by było wziąć jakichś doświadczonych podróżników. Natomiast do rozwiązywania problemów między userami (w komentach pod fotkami i na forum) trzeba dobrego psychologa umiejącego patrzeć obiektywnie na zaistaniałe sytuacje i tutaj jak na razie nie mam pojęcia kto to umiałby najlepiej zrobić, ale jeżeli miałbym kogoś wskazać, to chyba mario-mila, który może nie zawsze potrafi znaleźć rozwiązania problemów i kompromisy, ale przynajmniej szuka i próbuje i widać też, że mu zależy by na Globie była dobra atmosfera, a to już coś. Kaczma, niestety tak jak i ja, zauważyłem ostatnio, że jednak nie do końca potrafi opanować swoje emocje nawet wobec ewidentnych szkodników na tym portalu jak klony czy feniksy, ale myślę, że gdyby takie sprawy były załatwiane w inny sposób, to gdyby tylko chciał mógły być chyba dobrym moderatorem-sędzią. Wszystkie wymienione osoby mam nadzieję, że nie wezmą mi za złe, że ich tutaj przywołałem, ale jeśli mamy zgłaszać nasze kandydatury to też wypadałoby trochę uzasadnić dlaczego :)... Dobrze by było, gdyby wypowiedzieli się też sami wywoływani, bo po co snuć spekulacje personalne, jeśli kogoś coś takiego w ogóle może nie interesować. Zastrzegam, że jako user z wciąż małym stażem na Globie i nie potrafiący nadal zachować własciwego dystansu do pewnych zachowań i samego siebie w wirtualnej rzeczywistości, nie mam ambicji bycia żadnym z moderatorów i proszę o nie spekulowanie na mój temat w tej sprawie. Nie czuję się kompetentny w żadnym ze wskazanych przeze mnie zadań i nie chciałbym pełnić takowej roli. Zabieram głos jedynie dlatego, że zależy mi na poprawie atmosfery na portalu i na jego dalszym rozwoju, co przy zrozumieniu i aktywności Admina wydaje się możliwe do realizacji. Pozdrawiam wszystkich globowiczów dobrej woli :)))) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.