Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Pekin-Tybet-Kathmandu- zima, trasa
autor komentarza: Urszula71
data dodania: 2010-03-17 18:05:38
treść:
Przejechalam te trase w 17 dni. Najpierw lot do Pekinu, stamtad pociagiem do Lhasy a dalej wynajetym samochodem do Kathmandu. Jesli ktos tak jak ja ma malo czasu ale dobrze sobie to zorganizuje to jest to mozliwe. Pociag do lhasy jedzie 44 godziny, mozna sie wyspac, poczytac i poogladac widoki z okna. Moim zdaniem nie odczuwa sie tego, ze pociag wjezdza na ponad 5000 m. Dopiero po wyjsciu na dworzec w lhasie czuc, ze wdycha sie inne powietrze, lekki zawrot glowy prawie pewny. Niemniej jednak aklimatyzacja to sprawa nie do przeskoczenia. Nie mozna za bardzo spac, czlowiek budzi sie co 20 minut i tak do rana, poza tym boli glowa, szybko sie meczymy itp. Ja bralam tabletki, tak po polowce. Jak na trzeci dzien postanowilam nie brac to caly dzien bylo mi niedobrze, potem przeszlo i bylo ok. Przejazd przez Tybet w strone granicy z Nepalem to naprawde piekna trasa i co ciekawe- droga jest super, zbudowali ja 2 lata temu i przemieszczanie sie samochodem nie stanowi zadnego problemu. dodam, ze na poczatku lutego nie ma tam sniegu, temperatura w ciagu dnia to plus 8 stopni, w nocy minus 8, minus 6. wieje tylko przerazliwie zimny wiatr. Widoki i widocznosc sa rewelacyjne!!! Nie mozna poruszac sie po Tybecie samemu, wiec razem z wynajetym autem wynajmuje sie tez kierowce i przewodnika. Po przekroczeniu granicy z Nepalem, jest ok 120 km do Kathmandu-jechalismy ten odcinek ponad 6 godz.Tyle o technicznej stronie przejazdu. jak ktos ma pytania to bede tu zagladac.
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl