Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: NY marathon
autor komentarza: danula
data dodania: 2010-10-21 14:41:57
treść:
Witaj Promyczku. Nowy Jork zwiedziłam dość dokładnie, jeśli chcesz- napisz, a podpowiem, ew. zasugeruję co koniecznie warto zobaczyć.
Filadelfia- Waszyngton i Amisze- to wypad na 2 intensywne lub trzy spokojnie spędzone dni. Poniżej wymieniam to, co mnie udało się zobaczyć:
Filadelfia:
Żydowski Cmentarz Mikveh Izrael- z ciekawą historią i odrobiną polskości
Independence Hall
Kongres Hall
Dzwon Wolności /Liberty Bell/- zawsze tłumnie oblegany
nieduże Muzeum Tadeusza Kościuszki- oczywiście, że warto wstąpić
Washington Square – publiczny park z Grobem Nieznanego Żołnierza
Stare Miasto z piękna, kameralną zabudową
Filadelfijska dzielnica drapaczy chmur
dalej kierunek Lancaster- i dalej Richmond:
Gdzie znajduje się najstarsza wspólnota amiszów. O Amiszach nie będę pisała- możesz ściągnąć z netu. Faktycznie widać tam, że Amisze nie akceptują nowoczesnej techniki. Nie korzystają z elektryczności, samochodów/jeżdżą bryczkami/, telewizji, fotografii i innych wynalazków. Praktycznie w całości zajmują się rolnictwem i rzemiosłami z nim związanymi. Poza tym są rozpoznawalni poprzez styl życia i ubierania się. Bardzo otwarci i przyjaźnie nastawieni. Jest tam sporo restauracji i knajpek- polecam- jedzenie smaczne i niedrogie. Poza tym poczujesz ten niesamowity klimat…Ja byłam, zobaczyłam i polecam. Ale to sama musisz podjąć decyzję czy warto.
Waszyngton:
cmentarz Darlington potężny /m.in.groby rodziny Kennedych/
widok z cmentarza na miasto, most Darlington Memorial Bridge i Lincoln Memorial
Synagoga
Chinatown
Kapitol
Muzeum Lotnictwa- WARTO !
Centralnym Parkiem The Mall- z Kapitolu do Monumentu Waszyngtona
po drodze Word War II Memorial- pomnik ku czci poległych
Mauzoleum Lincolna
dalej Parkiem The Mall- oryginalny Pomnik Weteranów wojny w Wietnamie
Biały Dom
... wieczorny powrót do samochodu i do NY. Dasz radę wrócić.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytanie- chętnie odpowiem. Pozdrawiam:-)

tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl