Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Z Libanu do Syrii |
autor komentarza: Xynka |
data dodania: 2011-01-02 23:40:30 |
treść: Hey! Ja w zeszłym roku byłam w Syrii, też na tydzień. Jeśli chodzi o opłaty, to z tego co mi wiadomo to właśnie ok 10 dolarów będziesz musiał zapłacić na granicy Libanu z Syrią. Ja trochę inaczej jechałam, bo z Turcji do Syrii i miałam w Turcji resident permition, bo byłam tam na Erasmusie, więc też jakoś niby inaczej na to patrzą. W każdym razie znajomy Czech nie załatwiał wcześniej sobie wizy do Syrii i normalnie na granicy też zapłacił tyle co my za wjazd do kraju. Też miałam jechać do Libanu, jednak do tego nie doszło. Z tego co mi zaś wiadomo są autokary z Damaszku do Bejrutu. To, co mogę o samej Syrii powiedzieć, to przede wszystkim: - ludzie mega przyjaźni i pomocni, - tanie noclegi, nawet w Damaszku bez problemu znaleźliśmy coś za ok 20zł na nasze, - w jakiś takich właśnie przeciętnych hotelach standard nie jest za wysoki, co wiąże się z raczej średnimi warunkami, często ubikacją na korytarzu itp. więc zależy jak bardzo jesteś wymagający, - ogólnie Syria jest mega tania i nawet my Polacy możemy się tam poczuć "bogato" :P, - przejazdy też tanie, jak już wcześniej ci pisali, raczej lepiej poruszać się autokarami niż pociągami. Z tego co pamiętam to np. droga z Homes do Palmyry to jakoś 8zł na nasze... a warunki w autokarze całkiem przyzwoite. - ja jechałam od strony Turcji jak już wspomniałam, więc trasę miałam następującą: Aleppo- Palmyra (po drodze przystanek w Homes, bez zwiedzania)- Damaszek. Chcieliśmy jeszcze jechać nad morze do Latakki, ale nam odradzali. Podobno plaża beznadziejna, brudna i ogólnie bez szału, - w sumie nie mieliśmy całkowicie wszystkiego z góry zaplanowanego, np. w trakcie stwierdziliśmy, że zostajemy dłużej w Palmyrze, bo tam naprawdę nam się podobało (mogę poszukać wizytówki z hotelem, który tam serdecznie mogę polecić), - Te trzy miasta moim zdaniem naprawdę warte zobaczenia, oj dużo mogłabym opowiadać co tam fajnego i wartego zobaczenia, zwiedzenia itp. ale i tak się już rozpisałam, jak będziesz miał konkretniejsze pytania, możesz napisać wiadomość :), - jak masz kartę ISIC to tam bardzo przydatna. Zniżki są do 90% i najtaniej płaciłam za wejście gdzieś tam na zamek jakoś 30gr :D więc naprawdę warto, - znasz stronę couchsurfingu? Jeśli tak, to polecam Ci się przed wyjazdem z kimś tam skontaktować. Nawet nie tyle w sprawie noclegu, ile właśnie w sprawie doradzenia, pomocy przy znalezieniu hotelu itp. Jak wspominałam wcześniej, ludzie są mega pomocni, zresztą couchsurfingowcy znają się tam ze sobą, jeden drugiego poleca, w Allepo to wręcz menedżerami hoteli część z nich jest. Myśmy się z kilkoma osobami z tego portalu tam na miejscu spotkali i naprawdę było warto:) Póki co to chyba tyle, chętnie jednak odpowiem na ewentualne dodatkowe pytania :) Pozdrawiam serdecznie i już teraz udanej podróży życzę! :) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.