Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Mało popularne miejsca?
autor komentarza: Rene30
data dodania: 2011-01-27 23:58:11
treść:
Aaa! Wiedziałem, że coś mi się przypomni:) KONIECZNIE musisz wybrać się na plac Dżemaa el-Fna w Marrakeszu, najlepiej dwa razy - w dzień oraz po zapadnięciu zmroku. Klimat niesamowity! Wieczorem / w nocy usiądź przy jednym ze stołów, razem z tłumami tubylców i zamów jakieś ryby (mix owoców morza za 70 dirhamów, ale równie dobrze można zamówić jedną rybę z kus-kusem za 20 drh), albo na stojąco przy wozie zamów miseczkę świeżo ugotowanych ślimaków za 5 drh, potem idź kilka metrów dalej i przy innym wozie popij sokiem ze świeżo wyciśniętych pomarańczy, jak poszukasz minutę dłużej to znajdziesz za 3 drh - pyyyyyszny sok! Ewentualnie możesz wejść do jednej z wielu restauracyjek na obrzeżu placu i zamówić pizzę, frytki, coco-colę (jeśli wolisz) siadając na tarasie widokowym, z którego możesz podziwiać cały plac, ale tam trudno znaleźć wolny stolik, a poza tym są one okupowane przez wygodnych Anglików i Niemców, który zamawiają niezbyt wyszukane "chips & fish". Ale zarówno w dzień jak i wieczorem uważaj na kieszonkowców i kuglarzy, bo jedni kradną a drudzy próbują wyłudzić od białych turystów jak najwięcej kasy. Ode mnie za zrobienie 2 zdjęć wyrywania zęba kleszczami staruszek Tubylec zarządał 50euro! Było bardzo niemiło i gdyby się nie włączył inny przypadkowy Marokańczyk, który akurat przechodził i stanął po naszej stronie, to nie wiem jak by się to skończyło, bo staruszek już wołał swoich kumpli. Generalnie najpierw ustalać cenę a potem cokolwiek robić. I nie polecam kupować tam na zapas większej ilości suszonych owoców / orzechów. Na suku w Agadirze są takie same, tyle że tańsze. Pzdrwm:)
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl