Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Byłem w Indiach-szczerze odradzam
autor komentarza: jacekk
data dodania: 2007-01-29 17:07:38
treść:
Temat dyskusji ciekawy,ale wypowiedzi zaczęły odbiegać jakby od meritum sprawy,więc jeśli można chciałbym dorzucić garść swoich obserwacji i refleksji na temat Indii.Może pomogą komuś podjąć decyzję :jechać czy nie?Będę niepopularny i generalnie zgodzę się z Hanibalem,choć nie bezkrytycznie .Ludzie w Indiach rzeczywiście rozczarowują.Poza nielicznymi wyjątkami trudno spotkać kogoś bezinteresownego,życzliwego i zainteresowanego czymś więcej niż kasą w kontaktach z obcokrajowcami.Oszustów,złodzieji i wszelkiego autoramentu naciągaczy spotyka się praktycznie na każdym kroku.Również na sławnych Andamanach,choć tam w mniejszym stopniu.Na dobrą knajpę również ciężko trafić,choć trzeba przyznać,że można.Co do jedzenia to faktycznie miałem po 2 mies.dość wariacji na temat grochu,ryżu i mącznych placków,ale zdarzało mi się skosztować takich delicji jak potrawka z kwiatu banana.Co do brudu i syfu to tak,jak najbardziej i nie ma co szukać usprawiedliwienia w odmienności kulturowej,bo to poprostu jest przejaw braku kultury.Jeśli by się chcieć wysilić na jakieś uogólnienie ,to kraj jest rzeczywiście zacofany,biedny,a ludzie prymitywni.Ciężki do podróżowania jeśli ktoś nie jest nastawiony "surwivalowo".Bo nie wszyscy ,wbrew niektórym opiniom tutaj ,muszą odnajdywać przyjemność w użeraniu się na każdym kroku z tubylcami,a alternatywą dla nich musi być od razu Majorka ,albo coś takiego.Słyszałem ,od spotykanych po drodze podróżników,że np. w Nepalu lub Tajlandii sytuacja przedstawia się zdecydowanie inaczej.Aha moje doświadczenie Indii ogranicza się do północnej części kraju i Andamanów.Na południu i w górach podobno lepiej.Nie wiem ,nie byłem ,tak tylko słyszałem.Drugi raz nie pojadę-jest tyle innych,interesujących miejsc na świecie!
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl