Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Salwador i Ameryka Centralna |
autor komentarza: Kaha |
data dodania: 2011-03-07 17:27:42 |
treść: hej:) więc ja mieszkam tutaj od 2 miesięcy i nikt mnie nie okradł, nie napadł ani nawet nie próbował. Od znajomych "tubylców" słyszałam jednak historie o napadzie w samochodzie, ale poza tym, że ukradli im samochód, nic im się nie stało (ale takie coś zdarzyło im się raz w życiu). Statystyki w internecie dotyczą głównie porachunków gangów, ale gwarantuje Ci, że ich nie spotkasz, bo nie pokazują się w publicznych miejscach. Lepiej nie czytać internetowych rewelacji, bo tylko się przestraszysz a rzeczywistość jest dużo spokojniejsza i normalniejsza.Wszędzie jest pełno strażników z bronią, policja patroluje ulice, ale to raczej jest element kultury, tak jak jedzenie, do którego trzeba przywyknąć, więc da się przeżyć. Tu po prostu nie jest jak w Europie, panują inne zasady i trzeba to zaakceptować. Przede wszystkim zachowywać się ostrożnie i nie prowokować niebezpiecznych sytuacji, ale to samo dotyczy Polski i każdego innego kraju. W Warszawie też nie polecałabym samotnych wycieczek do niektórych dzielnic po zmroku. Tutaj jest to samo, trzeba wiedzieć gdzie nie chodzić (o to możesz spytać w hotelu albo znajomych), po zmroku wracać taksówką (lepiej sprawdzonej firmy), na dalsze wycieczki wybierać się z przewodnikiem (często wymaga to eskorty policji, ale nie zawsze i wszędzie), nie bać się jedżenia chickenbusem (ja jeżdżę codziennie do pracy i bardzo sobie to chwalę) i być pewnym siebie, zachowywać się tak jabyś była tu 100 raz i doskonale wiedziała co robić no i nie traktować każdego jak zbira, bo zdecydowana większość tutaj to cudowni i życzliwi ludzie. Ogólnie, temat bezpieczeństwa jest tu istotniejszy niż np. w Polsce ale nie jest to jakieś extreme:) pozdrawiam serdecznie! |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.