Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Kennedy safaris - zdecydowanie odradzam!!!!!!!! |
autor komentarza: HankaP |
data dodania: 2011-04-03 20:46:49 |
treść: Witam serdecznie, Postanowiłam odezwać się , bo wróciłam własnie z 8 dniowego safarii (02-09.03.2011)z Kennedym.Jestem zaskoczona tą złą opinią ! Uważam,że rekomendacja - zdecydowanie odradzam - jest krzywdząca!!!Można oczywiście wyrazić swja opinie jak najbardziej , ale nie w taki sposób.Poznałam Kennedyego i jego kierowcę Sammyego- spędzilismy razem na prawdę fajne chwile.Mielismy trasę podobną; Mombasa-Nairobi samolotem,Muzeum Karen Blixen, ośrodek Żyraf,fabryka Kazuri( poza programem(dodatek od Kennedyego),lake Naivasha(simba Lodge),lake Baringo(Soi Safari Lodge)Lake Nakuru(Sarova Lion Hill Lodge) Samburu National Park(Ashnill Lodge), Mount Kenya (Treetops Lodge)Amboseli National Park(Serena Lodge), Tsavo East , Mombasa.Do pokonania ponad 2000 km! Szef biura -Kennedy zaproponował trasę,która uwzględniała wszystkie miejsca, które chcieliśmy zobaczyć. Jak się później okazało, udało się zobaczyć więcej niż oczekiwaliśmy. Nie ukrywam, że mieliśmy obawy, udając się w podróż tylko we dwójkę w towarzystwie Kennedyego i jego kierowcy Sammyego. Moje obawy szybko się rozwiały! Podróżowaliśmy wygodnym jeepem – Toyota Land Cruiser. Kennedy okazał się super organizatorem i przede wszystkim wspaniałym człowiekiem. Kierowca Sammy to znakomity przewodnik i tropiciel i także niezwykły człowiek. Wyprawa ta nie tylko spełniła moje oczekiwania ,ale znacznie je przewyższyła. Zaczynaliśmy nasz wyjazd w dwójkę- ja i mój mąż oraz dwójka przewodników. Po trzech dniach podróżowaliśmy już jako grupa czwórki przyjaciół. Wyprawa pozostawiła niesamowite wrażenia ! Nie zapomnę widoku milionów flamingów nad jeziorem Bogoria, miłosnych igraszek pary lwów w Samburu ,lamparta pożerającego impalę. Przepięknych widoków na jezioro Baringo z lodgy Soi Safari i niezwykłej przejażdżki po jeziorze. Poznaliśmy tu niesamowicie przyjaznych ludzi, którzy okazali się znajomymi Kennedyego. Polecam ich .Świetny przewodnik – miejscowy chłopak, który wie wszystko o tutejszych ptakach !I niezapomniany wieczór przy świetle gwiazd i świec(była przerwa w dostawie prądu , co dostarczyło nam dodatkowych emocji). Niesamowitych wrażeń dostarczył nam pobyt w lodgy Treetops na palach. Otwarto go jako dwupokojowy dom w 1932 roku! To tu księżniczka Elżbieta dowiedziała się o śmierci swego ojca(to o nim jest słynny oskarowy film „Jak zostać królem”).Obecnie jest on znacznie rozbudowany, ale nadal czuć klimat dawnych dni, który tworzą zdjęcia z tamtych lat, stare książki z wpisami gości.I przede wszystkim możliwość zobaczenia zwierząt na wyciągnięcie ręki. Poczuliśmy nawet oddech przechodzącego obok słonia. Niesamowite! No i oczywiście nie da się zapomnieć tańca razem z Kikuju. To dopiero było przeżycie! Trudno będzie zapomnieć niezwykłą gościnność w Ashnil Samburu Camp .Jest to na prawdę przecudne miejsce, do którego postanowiliśmy wrócić za rok. Poznaliśmy tu niesamowitego barmana o imieniu Henry. Zawsze witał nas swoim uśmiechem, który nazwał - krokodylim .Fotka z nim jest jedną z moich ulubionych. No i najważniejsze! Nigdy nie zapomnę szczerości i uśmiechów Kennedyego i Sammiego!Tak bardzo starali się ,żebyśmy byli zadowoleni. Nie zapomnę opowieści Sammiego o zwierzętach o których opowiadał z dużym zaangażowaniem. I naszych wspólnych wieczorów spędzanych na ciekawych opowieściach i na śmiechu. Żal było się żegnać i rozstawać z Afryką, ale także z Kennedym i Sammym. Łza się zakręciła w oku. Gorąco polecam tym, którzy chcą spędzić niezapomniane chwile w Kenii o skorzystanie z oferty biura Kennedyego! |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.