Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Salwador i Ameryka Centralna
autor komentarza: Kaha
data dodania: 2011-04-19 17:58:50
treść:
czesc! więc 3 tygodnie na 4 kraje to trochę mało, ale daje jeszcze radę. Zależy oczywiście co dokładnie chcecie zobaczyć... No i trzeba się przygotować, że 1/3 tego czasu spędzicie w środkach komunikacji. Ja np. pojechałam ostatnio z Salwadoru do Belize na tydzień, z czego 3 dni na miejscu a 4 w autobusach... (tak, żebyś miał ogląd sytuacji).
Samoloty latają, ale są dość drogie (nie wiem jaki zasób funduszy), np samolot z Gwatemala City do Belize City w jedną stronę to około $200 (www.taca.com), za to autobus $40-50 i podróż trwa noc i pół dnia. Są jeszcze samoloty regionalne, takie malutkie, ale głównie między lądem a wyspami np. w Hondurasie (La Ceiba - Roatan) i taki lot to około $50. No i można jeszcze promem/statkiem w niektórych miejscach.
Więc może to nie tysiące kilometrów, ale odległości są większe niż się wydaje, a trzeba pamiętać, że zawsze coś może nie wypalić i trzeba gdzieś czekać. Drogi są całkiem niezłe, w niektóych regionach wiejskich trochę gorsze np. w Belize żwirowe (podobnie jak w Polsce), ale to nie wpływa na szybkość jazdy, bo kierowcy prują ile wlezie;) Dobre jest to, że wiele linii autobusowych ma kursy nocne, przez co oszczędza się czas. Te linie są bezpieczne, sama już nimi podróżowałam i mogę polecić. To są kursy typowo turystyczne, pasażerowie mówią wszystkimi językami świata i nie ma się czego bać, autokary też są podobne do naszych Eurolines czy podobnych, jeżeli chodzi o standard (nawet filmy wyświetlają;)
Więc proponowałabym żebyś napisał co chcecie zobaczyć, w sensie czy ma to być bardziej plaża, czy świątynie Majów, czy wulkany, czy wszystko na raz:) Bo ciężko mi o wszystkich miejscach wspominać, nie wiem też na ile się orientujesz, żebym jakimiś nazwami z kosmosu nie sypała. A dokąd macie lot z Polski? z tego samego miejsca wracacie?
Podsumowując, jeżeli zależy Wam na zwiedzeniu 4 krajów, to można to zrobić, ale wtedy w 2 z nich trzeba się będzie ograniczyć to 1-2 miejsc. Gwatemala ma dużo więcej atrakcji niż Honduras np., więc można zrobić tak, że w Gwatemali zatrzymać się tydzień, póżniej tydzień na Belize (bo jest przepiękne!!!), kilka dni na wyspie w Hondurasie, stamtąd do Salwadoru na wulkan, na plażę Pacyfiku w pozostałym czasie i wrócić do Guate.
Co do konkretnych miejsc to napisz mi coś więcej o Waszych preferencjach. Jak potrzebujesz, mogę zrobić listę linii autobusowych, ale dużo informacji jest w przewodnikach.
Mam nadzieję, że pomogłam i czekam na dalsze info.:)
pozdr Kasia
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl