Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Malaria w Kenii
autor komentarza: manni
data dodania: 2011-07-21 23:43:40
treść:
Myślę, że biura podróży nie mają interesu by straszyć klientów zagrożeniami. To ogranicza zainteresowanie egzotycznymi wycieczkami. Ja wycieczkę do Kenii kupiłem w niemieckim ITS rei sen i tam zostałem poinformowany o ryzyku związanym z malarią.
Na stronach tropeninstotut.de znajdują się następujące informacje:
„Kenia jest krajem malarii. U podróżnych występuje wysokie ryzyko infekcji. Najczęstsze przypadki infekcji turystów ze skutkiem śmiertelnym pochodzą z Kenii!
a) Całorocznie wysokie ryzyko w całym kraju o wys. <2000m.n.p.m. także na wybrzeżu turystycznym i w miastach.
b) Niskie ryzyko w Nairobi i w regionach położonych >2500m.n.p.m. prowincje Central, Eastern, Nyanza, Rift Valley und Western.
Udział Plasmodium falciparum wywołującego najgroźniejszą formę malaria wynosi ponad 80%.
Na obszarze ryzyka oznaczonego (a) zaleca się stosować leki p-malaryczne. Ponadto zaleca się stosowanie ochrony skóry np. moskitiera, repelenty. Jako leki profilaktyczne WHO zaleca Malarone lub Lariam”.
Tłumaczenie może niezbyt doskonałe i oczywiście okrojone. Zainteresowanych niemieckojęzycznych odsyłam do oryginału.
Spotkałem również mapkę świata ryzyka zachorowania na malarię po miesięcznym pobycie bez przyjmowania leków p-malarycznych. Wg. niej ryzyko w Ameryce południowej wynosi 1:10 000, w Ameryce południowej 1:5000, w Azji płd-wsch 1:2500 natomiast w Kenii 1:80 w Afryce zachodniej 1:13 a w Oceanii 1:10. Mapa ta nie jest zbyt precyzyjna, nie określa np. pory roku w jakiej ryzyko zostało oszacowane ale daje jakiś pogląd na różnice w ryzyku zachorowania w różnych regionach świata.
Artur.w pisze „ 80% zachorowań wywołuje łagodniejsze P. vivax”. Ww źródło tego nie potwierdza. Nie wdając się jednak w dyskusję, który szczep jest powszechniejszy złapanie P. vivax nie jest żadnym szczęściem. Co prawda malaria wywołana tym szczepem jest łagodniejsza, jednak szczep ten tworzy tzw. hypnozoity formy przetrwalnikowe, które mimo leczenia przeżywają w komórkach watroby wiele lat. To właśnie te formy powodują, że o malarii często się mówi, kto raz zachoruje ten ma malarię na całe życie. Malaria wywołana przez P. falciparum ma przebieg cięższy ale jest to jedyny szczep nie tworzący hipnozoitów. Zatem o ile leczenie jest skuteczne wyzdrowienie oznacza koniec choroby.
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl